Printplaat van de HomeWizard

Verbeteren antenne HomeWizard 64


Zoals ik al eerder schreef, laat het zendbereik op de 433 MHz soms nogal wat te wensen over. Dat anderen dat ook ervaren, zie ik ook terug in de “zoek-opdrachten” waarmee mensen op deze site uitkomen (statistieken Google Analytics).

Gelukkig is daar wel wat aan te doen en ook nog met hele simpele middelen.

Wat voor antenne?

In de HomeWizard zit een 433-SP2 antenne van Link technologies. (en een van dezelfde fabrikant voor 868 MHz) Dat is een hele betaalbare manier om zonder al te veel noodzakelijke kennis van antenne-design toch een goed antenne-ontwerp te kunnen gebruiken. Echter deze antenne heeft een echt groot nadeel en dat is dat deze nogal richtingsgevoelig is. Een ander -veel kleiner- nadeel is dat de antenne nogal “opgevouwen” is en hierdoor de gevoeligheid wat afneemt. (dus ontvangst is minder dan optimaal, net als zendvermogen)

Printplaat van de HomeWizard

Printplaat van de HomeWizard

De beide antennes zitten linksboven (868 MHz) en rechtboven (433 MHz). Het nummer, wat op de print is geschreven, is deel van het serienummer van de HomeWizard.

N.B. door het open maken zal waarschijnlijk de garantie verlopen en dat zal ‘ie zeker zijn na het doen van de verderop genoemde aanpassing. Bedenk dit dus voordat je de schroevendraaier ter hand neemt.

Mogelijke tweaks

Je kunt 2 dingen doen om het bereik van een radio (-zender) te vergroten. Een is het vergroten van het zendvermogen, maar daarmee verbeter je de ontvangst nog niet, dus dat is een niet heel handige aanpak. Daarnaast loop je de kans dat je apparatuur van je buren (of nog verder) gaat storen en in een buurt met “handige buren” krijg je dan vanzelf een wapenwedloop waar niemand beter van wordt.

De andere oplossing is het verbeteren van de antenne.

Zoals gezegd, is de gebruikte antenne nogal richtinggevoelig en door z’n compacte afmetingen sub-optimaal als het gaat om zendbereik en ontvangstgevoeligheid. Nu kun je boekenplanken vol schrijven over antenne-ontwerp, maar eigenlijk is het meest simpele ontwerp hier al ruimschoots afdoende en dat is een simpel draadje. Echter de lengte komt wel vrij precies. Deze moet een kwart van de golflengte zijn (of 3/4 of 1 1/4, …, maar dat is onpraktisch)

De lengte kun je als volgt berekenen: (schaamteloos overgenomen ;))

(30000/freq in MHZ / 4) *corr factor (0,97) = lengte in cm

Dan kom je voor 433.92 MHz uit op 16.8 cm. Wanneer de antenne langer of korter is dan de ideale lengte, dan lever je weer in op het maximaal haalbare bereik en theoretisch kun je zelfs het zendgedeelte beschadigen doordat een deel van het zendvermogen weer terugkomt.

De aanpassing

Let wel, door deze aanpassing zal je garantie hoogstwaarschijnlijk komen te vervallen!

Op Tweakers heeft een tweetal gebruikers (Snooze7555 en RH Lem) onafhankelijk van elkaar vandaag laten zien (met foto’s) hoe zij deze zelfde hack al eerder hebben gedaan en eerlijk gezegd heeft hun succes-verhaal mij ook doen besluiten om toch maar deze aanpassing te doen en met succes mag ik wel zeggen!

HomeWizard voorzien van extra 433 MHz antenne

Mijn eigen HomeWizard voorzien van extra 433 MHz antenne

Zoals te zien, is het gewoon een kwestie van een draadje van 16.8 cm solderen aan de linker pin van de 433 MHz antenne. Let wel op dat je een soldeerbout gebruikt die heet genoeg kan worden. De HomeWizard is gesoldeerd met lood-vrij soldeer, dus je bout moet minimaal 400 graden aan kunnen. Als je bout dat niet red, duurt het solderen te lang en loop je de kans dat componenten of de print beschadigd raken.

Uiteraard moet je ook ervoor zorgen dat je niet statisch geladen bent, want een overspringende vonk van jou naar de printplaat kan er makkelijk voor zorgen dat de HomeWizard het nooit weer doet, of in elk geval niet betrouwbaar.

Bij het dichtschroeven kun je op ‘t laatst nog makkelijk een inkeping maken in de behuizing met een mesje, zodat het draadje er makkelijk langs kan.

Ik heb een flexibel draadje gebruikt wat oorspronkelijk bedoeld was voor gebruik met een breadboard. Vandaar dat er nog een stukje krimpkous op het eind zit. Dat leek me wel makkelijk om het uiteinde te isoleren tegen statische ontladingen en gelijk iets extra gewicht om het kabeltje een beetje naar beneden te trekken.

Resultaten

HomeWizard met nieuwe antenne

HomeWizard met nieuwe antenne

In het verleden had ik met enige regelmaat last van het niet ontvangen van een van de thermometers en magneetsensoren op de deuren en de ontvangers op de overloop en vooral op de 2e verdieping reageerden soms niet of heel traag.

Dat is nu niet meer het geval en ik heb het idee dat het licht op de overloop echt sneller reageert.

Dat het sneller lijkt te reageren kan ik eigenlijk alleen maar verklaren doordat de HomeWizard het signaal 2x lijkt te sturen en dat het bij bepaalde schakelaars kennelijk vaak de eerste keer niet goed aankwam.

Uiteraard zit er nog steeds een vertraging tussen wanneer de HomeWizard moet reageren op een sensor om ergens het licht aan te zetten en daar verandert een nieuwe antenne niet veel aan. Wat wel beter is geworden, is de betrouwbaarheid en dat je kennelijk vrijwel niet meer hoeft te wachten op “de 2e poging”. Wanneer je de app op je mobiel gebruikt, merk je ook echt dat de “probleemschakelaars” die soms niet leken te werken, nu echt veel rapper reageren.

De schakelaar van de printer, die het verst van de HomeWizard af zit, werkt nu ook zonder de Klikaanklikuit AEX-701 repeater en dat heb ik echt een tiental keer getest 🙂 Voorheen werkte dat echt niet zonder de repeater en zelfs dan moest ik het soms meermalen proberen voordat de printer aan ging.

Al-met-al ben ik zeer tevreden met het resultaat en ik denk erover om een aantal van ‘zenders’ ook te voorzien van een draad-antenne. Alle zenders die ik heb, worden gevoed door batterijen of laagspanning, dus is er geen gevaar voor aanraking wanneer je er een draad uit laat steken. Doe dit niet zomaar bij de KAKU-ontvangers, wanneer deze op netspanning werken!!

 

Update: 868 MHz mod

Vandaag mailde Rini Lurling mij over het toepassen van dezelfde antenne-mod op de 868 MHz antenne.  Alleen dan uiteraard met 8.4 cm antenne.  Zoals te was verwachten, werkt ook dat uitstekend:

Beste Gijs
Volgens de datasheet zou de 50 Ohm lijn dezelfde zijn als de 433 Mhz.
Dus zelfde manier uitgevoerd als dat jij gedaan hebt.
En de signaal van de thermometer (welke in de koelkast staat en buiten) heeft tot nu geen hickups meer.

Kortom, ook prima te gebruiken voor de nieuwe weerstations en welke uitbreidingen er dan ook nog maar gaan komen op de 868 MHz voor de HomeWizard.

Bij deze nog de foto’s van Rini:

868 MHz (boven) en 433 MHz antenne (onder)

868 MHz (boven) en 433 MHz antenne (onder)

868 MHz (boven) en 433 MHz antenne (onder) op de print gesoldeerd

868 MHz (boven) en 433 MHz (onder) gesoldeerd


Leave a Reply

64 thoughts on “Verbeteren antenne HomeWizard

 • Daxy

  Welke “antenne” heb je precies gebruikt? Ik vind zo’n grote als “RH Lem” niet praktisch en installatie-draad ala “Snooze7555” niet handig. Een flexibele zoals jij hebt lijkt me beter 🙂

  • Gijs Noorlander Post author

   Ik heb gewoon een stukje draad van een experimenteersnoertje gebruikt.
   In principe maakt het niet eens uit of je koper of ijzerdraad gebruikt. Alleen koper soldeert een stuk makkelijker.
   Als het maar iets van metaal is.

   Strikt genomen zou je de compensatie-factor (0.97x in mijn voorbeeld) ook moeten aanpassen, voor ander materiaal, maar ik vraag me af of je zo nauwkeurig kunt knippen dat dat uberhaupt uit zou kunnen maken.

 • Phillip de Graaff

  Ik heb een vraag over de repeater en de HomeWizard. Als ik de afstandsbediening gebruik, dan licht de repaeater op maar als ik de HomeWizard laat schakelen, licht de repeater niet op. Hoort het rode lampje van de repeater te gaan branden als ik via de HW schakel zoals hij dat bij gebruik afstandsbediening wel doet?

  Alvast bedankt voor het antwoord.

  M.vr.gr.
  Phillip de Graaff

  • Gijs Noorlander Post author

   De Repeater (AEX-701 van Klikaanklikuitneem ik aan) reageert alleen op aangeleerde commando’s. Maximaal 6 stuks om precies te zijn. En inderdaad, het lampje moet gaan branden als ‘ie een commando doorstuurt. (zo zie je dan ook dat de HomeWizard een code 2x stuurt)
   Heb je misschien de code van de afstandsbediening aan de repeater geleerd en een andere code in de HomeWizard gegenereerd voor die ontvanger en die niet aan de repeater geleerd? (of misschien niet goed overgekomen bij het leren)

   • Phillip de Graaff

    Nee hoor, dat heb ik allemaal goed gedaan. Maar mijn vraag was of het lampje van de repeater ook moet gaan branden als het signaal van de HW komt. Met de afstandsbediening gaat het lampje branden en met de HW niet. Ik heb net weer uitgebreid geëxperimenteerd.

    Gr.

    Phillip de Graaff.

    • Gijs Noorlander Post author

     Ja, elk bij de repeater aangemelde code zal het lampje doen oplichten.
     Dus ongeacht of het vanaf de HomeWizard komt, of een afstandsbediening.
     Dus wanneer het niet gaat oplichten, kan dat 2 dingen betekenen:

     – Het signaal van je HomeWizard komt (nu) niet eens bij de repeater aan.

     – Het signaal van de HomeWizard kwam niet aan toen je het in de repeater leerde.

     Ik zou het dus nogmaals aan de repeater proberen te leren en plaats de repeater eens dicht bij de HomeWizard om te kijken of het lampje dan wel gaat branden.

     Vergeet niet dat je met een “aan” commando de code inleert en met een “uit” commando de code verwijdert tijdens het leerproces.

     • flip

      Hey gijs,merci voor die tip met het draadje op de HW.heb dit ook eraan gesoldeerd,TOP!
      Weet jij ook wat over de wifi verbinding ivm de HW?
      Ben echt een leak op dat vlak.
      Let me now

    • Phillip de Graaff

     Wellicht handig om te weten. Omdat ik steeds meer storing kreeg, ben ik op zoek gegaan. Men had mij indertijd een defecte belzender geleverd die ik niet hoefde te retourneren. Toen helemaal niet het meer deed en ik op zoek was, zag ik de zender liggen en haalde de batterij eruit. Probleem over, alles deed het.

 • Twan

  Ik heb de mod gedaan maar merk geen verschil, de lengte van het draadje is gemeten vanaf het soldeerpunt?

  • Gijs Noorlander Post author

   Ja, de lengte van het draadje is gemeten vanaf het soldeerpunt.
   Controleer dus de lengte, soldeer-kwaliteit en of je het juiste punt gebruikt.

   Heb je de ontvangers dichtbij of dicht bij elkaar staan?
   Ontvangers kunnen elkaar ook storen, wanneer ze dicht bij elkaar staan. Klikaanklikuit adviseert zelf een afstand van minimaal 50 cm.

 • René

  Misschien een domme vraag maar hoe heb je het kastje open gekregen? Moet je de rubberen voetjes/dopjes eerst verwijderen en zitten daar dan schroeven onder? Of moet je beide helften gewoon van elkaar trekken?

 • Remko

  Ook de Mod gedaan en meteen een groot verschil, schakelen gaat meteen ipv met een vertraging. En ook bij de thermometer in de tuin zie ik nu dat ik geen waardes meer mis.

 • M.

  Vandaag een kabeltje gemaakt van 16,8 cm. Flexibel kabel en uiteinde afgetaped. Ik zag er tegenop maar het ging verbazingwekkend eenvoudig. In 5 minuten klaar en wat een verschil. Zoals de auteur van dit stuk al aangaf, het lijkt alsof alles sneller reageert.

 • Phillip de Graaff

  Is het ook mogelijk om zenders zoals repeteren en bewegingsmelder van een extra antenne te voorzien om het zendbereik iets te verhogen. Verder vraag ik me af of het mogelijk is om de HomeWizard het signaal dat hij van de bewegingsmelder krijgt te laten doorsturen naar een bel.

  • Gijs Noorlander Post author

   Je zou de AEX701 repeater van Klikaanklikuit kunnen gebruiken.
   Let wel op dat je dat absoluut niet 2x kunt gebruiken voor het doorsturen van de codes van hetzelfde apparaat. (en dus 2x afstand vergroten)

   Zenders zoals de magneet-sensor en andere batterij gevoede KAKU spullen kun je ook op een vergelijkbare manier als hier beschreven verbeteren. Alleen is het punt waar je de antenne moet vastsolderen niet altijd even logisch.
   Ik heb er hier al een paar aangepast liggen en was van plan er binnenkort weer een post over te schrijven.

   De ontvangers die via netspanning gevoed zijn moet je heel erg mee uitkijken om de antenne te verbeteren.
   Daar kan namelijk gewoon netspanning staan op de antenne en dus ook op het draadje wat eraan soldeert.

   Vanuit de Homewizard zou je natuurlijk gewoon een actie kunnen koppelen aan een deurbel, zoals licht aan. De deurbelontvanger kun je als schakelaar in Homewizard aanmaken en zodoende in een actie koppelen.
   Let wel, dat laatste heb ik niet gedaan, dus geen idee of het ook echt zo gaat werken.

   • Phillip de Graaff.

    Ik bedoelde repeater en niet repeteren. De ipad verbeterde automatisch . Dank voor het antwoord. Ik heb de bewegingsmelder ook als lichtschakelaar ingezet maar ik merk nog geen verschil. Als de bewegingsmelder binnen ligt, doet hij het elke keer maar buiten hapert hij nog wel eens. Daar kan het ook aan liggen.
    Maakt het voor de antennedraad wat uit of er een massieve kern in zit of eekern als van een gewoon dun snoer?

    • Gijs Noorlander Post author

     Antennedraad kan alles zijn, als het maar geleidend materiaal is.
     Punt is wel dat je eigenlijk de correctiefactor zou moeten aanpassen als het geen koper is, maar dat komt hier niet zo heel nauw, dus zou ik gewoon zo laten.
     Probleem is natuurlijk wel dat iets anders dan koper lastig te solderen is.

     Kortom, kijk wat je makkelijk kunt solderen en of je antenne moet blijven staan.

     Als het een met het net verbonden KAKU module is, let dan heel erg goed op de isolatie van de antenne.
     Bij de Homewizard wil je het uiteinde ook isoleren, om statische ontlading naar de HW te voorkomen.

     En over de ontvangst vanaf buiten… kijk ook even of er daar in de buurt misschien een storing is. (weerstation, maar ook metalen constructies)

 • Joost de Waal

  Dank voor de uitleg. Ik heb mijn -wegens geen ontvangst van de buitenunit reeds afgeschreven- weerstation voorzien van antennedraadje en die buiten het kastje geleid. Nu werkt de unit weer naar behoren !

 • Remco

  Dus het makkelijkst is om een stuk draad te pakken van exact 16.8cm en die dan solderen.
  Of moeten we een langere draad solderen aan het contact punt en dan 16.8cm afknippen?

 • Sjonnie

  Hoi Gijs,

  Ook ik heb een kakelverse Homewizard aangeschaft en het ding bevalt me goed. Enige probleem is… je raadt het al… de ontvangst van signalen op een paar SUN-500 zonweringsschakelaars. De meeste ontvangers pakken het signaal goed op, een aantal echter niet. Dat maakt de werking van mijn rolluiken wat onvoorspelbaar;-) Ik heb al meerdere locaties geprobeerd maar als de ene ontvanger het dan doet, faalt de ander (en vice versa). Tijd om het signaal te verbeteren?

  Ik heb al her en der een vraag gepost maar nog geen hulp ontvangen. Ik hoop dat jij me wilt helpen.

  Ik zat te denken om een externe antenne te monteren op de behuizing. Als antenne had ik dit in gedachten:
  http://www.aliexpress.com/store/product/GSM-Antenna-433Mhz-3dbi-SMA-Plug-straight-with-Magnetic-base-for-Ham-radio-free-shipping/709284_507782918.html

  Omdat een beetje knap te monteren wil ik een connector op de behuizing plaatsen en wel deze:
  http://www.aliexpress.com/store/product/Mini-PCI-U-FL-to-RP-SMA-connector-Antenna-WiFi-Pigtail-Cable-IPX-to-RP-SMA/709284_32227463827.html

  Wat ik alleen niet weet is: kan ik de aansluiting aan het eind van de connector er simpelweg afknippen en de draad solderen op het meest linker soldeerpunt van de bestaande antenne? Of bestaat zo’n antennedraad uit een binnen- en buitenmantel?

  Advies wordt gewaardeerd 😉

  Greetz,

  Sjonnie

  • Gijs Noorlander Post author

   Hallo Sjonnie,

   Die SMA-connector heeft inderdaad een binnen- en buitendraad en dat is maar goed ook. Je wilt namelijk een erg lange verlengkabel gebruiken en die draad zelf moet niet onderdeel uitmaken van je antenne-spriet.

   Gelukkig zit de massa van de antenne er vlak naast (de andere pennen op het antenne-blokje van de HomeWizard) en kun je dus de mantel van de coax-kabel op de massa solderen en de kern op de plek waar ik het antenne-draadje heb zitten.

   Het zou dan moeten werken, maar…..
   Ik verwacht dat je nog wel een metalen plaatje onder de voet moet klikken, wat als massa gaat dienen. Een plaatje van 10×10 cm (of groter) zou voldoende moeten zijn.
   Nadeel is wel dat je antenne iets meer directioneel kan worden. Dus de beste ontvangst is dan in de cirkel rondom het sprietje. (dus sprietje loodrecht op het vlak van die cirkel)
   Dus ontvangst op etages er recht boven kan minder worden.
   Maar goed, je hebt wel een redelijke draad eraan zitten, dus daar zou je je voordeel mee kunnen doen.

   Ander potentieel probleem zou ‘m kunnen zitten in dat de HomeWizard en de extra antenne elkaar kunnen storen. Dit omdat er afstand zit tussen beide antenne’s en dan kun je een soort echo krijgen op het signaal. Nu is de bandbreedte van dat KAKU-spul niet zo groot, dus de databitjes duren relatief lang, dus het zal wel meevallen, maar het kan dus een probleem vormen.
   En de originele antenne eraf solderen kan natuurlijk, maar dat zal niet makkelijk zijn. En je moet dan absoluut niet zonder aangeschroefde antenne werken, want dan kun je de zender opblazen in de HomeWizard.

   Je kunt puur als test natuurlijk even snel een draadje eraan solderen en kijken of je probleem met de Asun-ontvangers opgelost is met een andere antenne.

   Kortom:
   Ja, het zou mogelijk moeten zijn met de door jou genoemde antenne, maar er kunnen neven-effecten optreden.
   Beter lijkt mij om een antenne rechtstreeks op de behuizing te schroeven (kan nog steeds met SMA-connector), om te voorkomen dat je een echo krijgt.
   Ik zag een tijdje geleden iemand op Marktplaats die de HomeWizard tegen betaling mod en die had er ook foto’s bij gezet. Dan kun je een idee krijgen van hoe het ook kan met een net uitziende antenne.

   Succes met het modden 🙂

   • Sjonnie

    Hoi Gijs,

    Eerst maar eens even met een draadje testen dan. Lijkt me iets veiliger dan mijn beoogde “high-end oplossing” 😉 Kan ik later altijd nog eens experimenteren met een SMA connector en een “sprietje” op de behuizing.

    Tx voor de uitleg; dat bespaart me een boel potentiële ellende 🙂

    Greetz,

    Sjonnie

   • Sjonnie

    Hoi Gijs,

    Vorige week de draad maar eens aangebracht om te kijken of het helpt. Sindsdien geen fouten meer in de aansturing van mijn KaKu ontvangers. Top! Ik vermoed dat de luxe mod (SMA connector en antenne) er nooit gaat komen. Je ziet niets van het draadje 🙂

 • Jansen

  Erg interessant, ik ben van plan om dit ook met mijn homewizard uit te gaan voeren. Mijn huis is zeer goed geïsoleerd, wat ook betekend dat mijn bereik naar buiten toe minimaal is, terwijl ik ook schakelapparatuur in de schuur heb. Op dit moment hebben die 0,0 bereik. Zou het ook mogelijk zijn om meerdere antennes toe te voegen. Stel dat ik dus ipv van een antenne gewoon een paar draadje soldeer die ik vervolgens in een kroonsteentje uit laat komen. Zo kan ik bijv. 1 antenne aan de homewizard doen en door ook een kabel naar buiten te trekken kan ik buiten ook een antenne zetten (zoiets: https://www.conrad.nl/nl/aurel-650200596-verticale-antenne-bouwpakket-190060.html). Is dit mogelijk, of krijg ik dan storingen door de meerdere uitzendstations?

  • Gijs Noorlander Post author

   Nee, je kunt een antenne niet simpelweg “splitsen”.
   De enige echte oplossing zou zijn om de interne antenne er volledig af te halen (lossolderen zal niet heel makkelijk gaan, ivm. loodvrije soldeer) en dan het antenne-signaal + massa naar buiten te voeren en dan een afgeschermde coax-kabel (let op juiste impedantie, moet gelijk zijn aan die van de huidige interne antenne) en een externe antenne.
   Die laatste moet dan meer zijn dan een draadje.

   Maar dan zit je nog steeds met het probleem dat je 1 centraal punt hebt.
   Oftewel je kunt dan net zo goed de HomeWizard daar neerzetten met de voorgestelde antennemod.

   • Jansen

    Hier was ik al bang voor… bedankt voor de uitleg. Op het moment dat je er een externe antenne op soldeert hoeft de interne antenne niet losgekoppeld worden?

    • Gijs Noorlander Post author

     In de oplossing die ik in mijn blogpost aangeef, zit de interne antenne er ook nog op en dat is eigenlijk alleen maar om zoveel mogelijk de juiste impedantie te behouden.
     En dat werkt ook alleen maar goed, omdat “beide” antenne’s op hetzelfde punt zitten.
     Als je de een elders zou plaatsen, dus bijvoorbeeld meters verderop, dan krijg je nogal vervelende reflecties wat het signaal nogal nadelig beïnvloedt.

     De enige oplossing om de antenne “verderop” te plaatsen is door de interne antenne te verwijderen en het geheel via een coax-kabel te verlengen en daar een antenne met de juiste impedantie te plaatsen.

     Kortom, de enige praktische oplossing is dus de boel lokaal te verbeteren en de HomeWizard op de optimale positie (en oriëntatie) neer te zetten.
     De richting van de antenne kan nogal van invloed zijn op de ontvangst.

     • Jansen

      Helemaal duidelijk, bedankt! Je geeft ook aan dat je de soldeer op de printplaat laat smelten en daar de draad aan vast maakt. Omdat ik een beetje bang ben voor het solderen, denk ik eraan om gewoon een druppeltje ‘normaal’ soldeer te smelten en een kabel daarmee erop te solderen. Is dit ook mogelijk of is dit geen goed idee vanwege geleidingskwaliteit oid?

     • Gijs Noorlander Post author

      Ik snap niet helemaal wat je bedoelt.
      Hoe ik meestal soldeer is door het draadje alvast te “vertinnen”, oftewel eerst een beetje tin te laten smelten op het draadje.
      Dat soldeert namelijk een stuk makkelijker.
      Het makkelijkst is ook wanneer je “flexibel draad” gebruikt, oftewel koperdraad wat bestaat uit meerdere kleine draadjes.
      Draadjes met een vaste kern soldeert niet alleen lastiger, je kunt dan ook makkelijk teveel kracht op de printsporen zetten wanneer je de draad beweegt.

      Maar goed, het solderen is dus niet zo moeilijk, mits je een bout gebruikt die warm genoeg is. Het loodvrije soldeer, wat tegenwoordig verplicht is voor elektronica, heeft een veel hoger smeltpunt. Gebruik dus een bout die minimaal 400 graden aan kan.
      Met een bout die dat niet red, kun je namelijk niet goed solderen en duurt het allemaal veel te lang, zodat je kans loopt de rest te beschadigen. Bijvoorbeeld printsporen die loslaten of componenten die stuk gaan.

      Je kunt zelf prima lood-houdend soldeer gebruiken (doe ik zelf ook nog) en dat vermengen met het soldeer op de print. Maar dan moet het soldeer op de print dus alsnog wel smelten, dus de bout moet warm genoeg zijn.
      Als het bestaande soldeer niet smelt, gaat de lood-soldeer als een bolletje op de print ‘liggen’ en breekt vrij simpel af. Dat kun je dan al met een nagel eraf krabben.

      Kortom:
      – Vermeng eerst een druppeltje lood-soldeer met het vlakje waar je de antennedraad aan wilt zetten.
      – Vertin het uiteinde van de antennedraad.
      – Soldeer de antennedraad vast.

      Als je bij de eerst stap al ziet dat het niet vermengt, stop dan maar, want dan is je bout niet warm genoeg.

     • Jansen

      Mijn vraag was of het nodig is om het soldeertin op de printplaat zelf te laten smelten nodig was, of dat een druppeltje nieuw soldeer erop ook mogelijk is. Deze vraag heb je beantwoord, bedankt!

      Kan een goedkope soldeerbout heet genoeg worden? (https://www.conrad.nl/nl/basetech-zd-30b-soldeerboutset-230-v-30-w-potloodvorm-incl-uitrusting-incl-soldeertin-incl-desoldeerzuigpomp-incl-soldeerpunten-588332.html)
      In dit geval een 30W, staat helaas geen temperatuur bereik bij.
      Of is een duurdere (regelbare) soldeerbout nodig?

     • Gijs Noorlander Post author

      Voor een incidentele keer solderen lijkt me dat een prima boutje.
      Ik vermoed dat wat er nu verkocht wordt, wel geschikt zal zijn om ook reparaties uit te voeren op commercieel verkochte producten, oftewel met lood-vrij soldeer.
      Een 10+ jaar oude bout die je toevallig nog in de kast zou kunnen hebben liggen is daar vaak niet geschikt voor.

      Het vermogen van een bout is vooral van belang om te voorkomen dat de punt te snel weer afkoelt als je iets groters moet solderen, zoals een grote condensator.
      Dan kun je dus doorwerken zodat je niet te lang op hetzelfde punt moet verwarmen en dus componenten stuk maakt.
      Maar een 30 Watt bout is prima geschikt voor dit doel.

      Leuk setje trouwens, voor een leuke prijs, in die Conrad-link.

     • Jansen

      Ja inderdaad, dat vond ik ook. Ik heb nog wel een paar oude soldeerbouten (van tientallen jaren oud) bij mijn ouders liggen die ik ooit weleens gebruikt heb, maar een ‘eigen’ fatsoenlijk is veel fijner.

      Bedankt voor het beantwoorden van al mijn vragen!

   • Willem

    Hallo Jansen,

    Waarom heb je in de foto de mantel van de antennedraad aan het 4e contact van het printplaatje gesoldeerd? Maakt het nog uit welk contact je gebruikt?
    Waar gaat de rode draad heen die aan de antennevoet vast zit?

    Bedankt vast, groetjes Willem

 • Joost

  Net ook de stoute schoenen aangetrokken en een koperdraad van 16.8 cm gesoldeerd. Wat een verschil!!! Ik heb zelfs KAKU repeater kunnen weghalen. Top! Dank voor de info!

 • Mike

  En nog een tevreden klant 🙂
  Net een draadje gesoldeerd en de anders zo nukkige voordeur lamp reageert nu keer op keer instant op het schakelen!

 • Marcel

  Net het draadje voorzien van soldeer en vervolgens draadje op printplaat gelegd, even verwarmen en vast. Heb de printplaat dus niet voorzien van soldeer (was haast geen ruimte voor). Kabeltje door de behuizing en dichtschroeven. Het lijkt of zendvermogen beter is, de homewizard staat nu midden in huis en zelfs buiten (20meter) door HR++ glas reageert de ontvanger.
  De mod lijkt dus geslaagd. Nu nog afwachten op kouder weer buiten of de HW kan blijven staan.

  Top! Dank voor uitleg.

 • Marcel

  Is het mogelijk de AGDR-3500 ook van verlengde ontvangst antenne te voorzien? Ik las dat je misschien met stroom op de kabel komt te zitten. Voor een buitenantenne niet ideaal 🙁 zo lijkt me.

 • Dennis

  Beste Gijs,

  Hoeveel kwadraat is het draadje wat je gebruikt heb?
  Of heeft dat geen invloed op de zend bereik?

  Groeten,
  Dennis

  • Gijs Noorlander Post author

   Voor zover ik weet, maakt de diameter van de gebruikte draad niet uit.
   Het is hier dan ook een simpel test-draadje voor gebruik op een bread-board.

   Het belangrijkste is meer dat het draadje niet te star is, omdat je anders nogal wat mechanische kracht op de printplaat krijgt.

 • Willem

  Hoi Gijs,

  Het is alweer een wat oudere post maar ik hoop dat je hem nog wel leest. Maakt het nog uit wat je met het antennedraadje doet. Daarmee bedoel ik, laat je het hangen, plak je het dwars op de muur, moet het rechtovereindstaan/geplakt worden?

  Bedankt vast en groetjes Willem

  • Gijs Noorlander Post author

   Ik heb ‘m gewoon als draadje naar beneden hangen, waarbij ik de HomeWizard zodanig heb hangen dat de bolle kant (waar de antenne’s op de print zitten) naar beneden heb hangen. Parallel aan de muur dus.

   Het belangrijkste is dat de antenne uitgestrekt is, dus niet opgerold.
   Een star draadje wat niet vast zit aan de behuizing kan ook redelijk wat kracht geven op de printsporen van de printplaat, dus dat lijkt me ook niet zo handig.

   Wat ook van belang is, is of je de antenne vertikaal, danwel horizontaal hebt hangen. In principe straalt de antenne alleen maar in een cirkel rondom de antenne uit. Dus als je een draadje naar beneden hebt hangen, zal de ontvangst er recht onder of boven minimaal zijn.
   De richting van de antenne maakt dus uit voor de ontvangst van alle apparaten die je probeert te bereiken (en omgekeerd).
   Dus als je de HomeWizard plat op een plank hebt liggen, zal je de antenne waarschijnlijk rechtop willen plaatsen. Dus haaks op de printplaat. Let dan alleen wel op dat je niet teveel kracht op de printplaat uitoefent.

 • Arnold

  Werkt idd beter!, had nog wel eens last dan de buitenste deur sensor en de heklampen onvoorspelbaar waren.
  Dat lijkt nu veel beter te gaan.
  direct reactie terwijl in het verleden dat niet zo was.

  bedankt voor de info.

 • Tim

  Hallo,

  Ik ben ook voornemens om deze mod uit te voeren, ik vraag alleen af of mijn soldeerbout warm genoeg wordt.
  Ik heb op mijn werk nog een Weller WTCP-S 50W met soldeerbout TCP-S.
  Weet iemand of die voldoet aan de eisen.

  Groet Tim

 • Bernard Wortelboer

  Hartelijk, werk perfect. Ik heb een dun draadje gebruikt, zoals de beschrijving. Ik heb deze buiten de homewizzard ‘recht’ gemaakt door er een stukke plastic (ty-rap) op vast te tapen. Daardoor blijft draadje mooi recht en dat is belangrijk.