Moovvs heet Omnidots


Vandaag was er eindelijk nieuws voor de beta-testers van het Moovvs project. Een deel was niet helemaal nieuw, aangezien dat al wel tussen de regels door was verteld, maar toch al-met-al een verrassing. Het lijkt erop dat de nadruk niet helemaal op aardbevingen ligt, maar meer op het detecteren van (potentiële) schade aan je huis.

Op zich vind ik dat helemaal geen gek idee, want het afzetgebied voor aardbevingsschade is nou niet heel erg wereldschokkend groot te noemen.

Omnidots

De nieuwe naam, Omnidots is iets waar ik zeker nog even aan moet wennen, want voor mij is het al ruim een half jaar “de Moovvs sensor”. Maar misschien is dat wel een iets te sterke associatie met aardbevingen en als je de site van Omnidots moet geloven, richten ze zich op een veel grotere doelgroep.

Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat er een of andere merken-kwestie speelt, waar ik geen weet van heb. Maar goed, Omnidots it is….

Kosten

Tijdens de pilot was er sprake van dat je de sensor kocht en daarnaast een maandelijkse fee betaalt om de boel operationeel te houden. Nu is de aanschaf van de sensor dus afgeschaft en is het een gewone dienst geworden. De sensor is dan ook een tool geworden die bij de dienst hoort. Stop je je abonnement, dan moet je de sensor weer terugsturen. Dit is dus meer gericht op “tijdelijk gebruik”, zoals bewoners rondom een grote bouwput, zoals de aanleg van de Noord-Zuid-lijn in Amsterdam. Voor een afzienbare periode is het genoemde bedrag van 4,80 euro per maand geen gek bedrag. Maar wanneer je de komende tig jaar in een aardbevingsgebied woont, dan is bijna 60 euro per jaar toch wel een bedrag waar ik even over na moet denken. In de FAQ wordt al wel genoemd dat inwoners van Middelstum en Loppersum een jaar “gratis op zicht” hebben. De toekomst zal uitwijzen of het voor langdurig gebruik die bijna 60 euro per jaar waard is, of dat een soort van staffel-korting meer op z’n plaats is.

Het leuke is natuurlijk dat de kosten waarschijnlijk zullen dalen wanneer het populair is en de waarde voor de gebruiker zal stijgen bij toenemende populariteit. Oftewel het staat of valt eigenlijk met aantallen.

Wat kun je ermee?

Het oorspronkelijke idee was dat je aan kunt geven vanaf welke drempelwaarde je een waarschuwing krijgt en ook op een kaartje een “heatmap” kunt zien van alle gedeelde sensoren.

Echter op dit moment (mail was vandaag verstuurd en kon net pas mijn sensor koppelen) staat mijn sensor helemaal alleen op de kaart en ik kan geen drempel-waarde instellen.

Wel kan ik al zien hoe erg mijn huis staat te trillen.

Overzicht van de trillingen in mijn huis op 2014-01-31T08:02:27Z

Zoals te zien, zitten de gemeten trillingen eigenlijk constant rond de 0.005 g met pieken tot 0.02 g.  Dat had ik ook al eerder gezien in mijn eigen verzamelde data. Echter ik heb nog niet echt een idee of dat nu verontrustend is, of dat dit heel gebruikelijk is.

Nu is wel zo dat trillingen van hele korte duur niet echt veel energie overbrengen, dus een enkele piek zal niet echt veel zeggen. Voor het zelfde geld kwam er toen iemand van de trap af naar beneden gelopen, maar misschien is het ook wel onrust in het Groninger veld.

De meetwaarden zeggen mij nog niet zoveel en ik hoop dat er snel meer Omnidots-sensoren online komen, zodat er data vergeleken kan worden.

En ik zie alleen maar events van 31-1 in mijn lijst staan en niet de beving van 1.5 van gisteren in Loppersum (7 km hiervandaan). Maar goed, misschien was die ook helemaal niet te voelen in ten Boer. Ik heb ‘m in elk geval niet meegekregen, want ik zat in de auto op dat moment.

Conclusie

Het begin is er. We kunnen nu eindelijk al een stukje meer zien van alle GB’s aan seismische data die de afgelopen maanden naar Moovvs/Omnidots gestuurd is. Het wachten is nu op duiding van de meetwaarden en een app voor op de mobiel om een waarschuwing te krijgen wanneer een bepaalde grens overschreden is.

Het is al wel te zien dat er nog heel hard aan gewerkt wordt, want sinds vanmorgen is er alweer een hoop veranderd aan de site. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit verder gaat. Zoals ik al eerder zei, staat of valt het hele project met aantallen sensoren, dus ik hoop echt van harte dat het een succes gaat worden. Hoe meer gebruikers, hoe waardevoller de inzichten worden van de bewegingen in Groningen en ook op kleinere schaal bij bouw- en graafwerkzaamheden.

Update

Een paar minuten na het posten van dit bericht kreeg ik een “Breaking news” van de RTV-noord app, dat er om 22h een aardbeving was in Groningen.

Leave a Reply