Review Vodafone Signaal+ 1


De mobiele ontvangst hier in en rondom het huis is nogal beroerd.  Zo moet je eigenlijk bij de tuindeur gaan staan tijdens een gesprek, of zelfs in de tuin, om een gesprek te kunnen voeren tot het eind. Internetten binnenshuis lukt dan ook alleen maar via de WiFi.

Extra zendmast

De enige manier om de ontvangst binnenshuis te verbeteren is via een extra zender. Echter voor Vodafone is dat kennelijk niet echt een prioriteit, aangezien verderop in de straat vrijwel niemand ontvangst heeft met de mobiel. Zelfs op straat niet tot nauwelijks.  Dus als de berg niet naar Mohammed komt dan moet Mohammed naar de berg komen.

Hiervoor heeft Vodafone voor 85 euro een zgn. “Femtocell” in het assortiment zitten.  Dit is een eigen zendmast voor je mobiel, die je via internet verbind.

Instellingen

Het instellen van de SignaalPlus wijst redelijk zichzelf.

 1. Op je ‘mijn Vodafone‘ aanmelden van de SignaalPlus door postcode en serienummer aan elkaar te koppelen.
 2. Instekkeren
 3. Wachten

Uiteraard had ik de -best wel duidelijke instructie- verkeerd opgevolgd en zat de S+ al in het stopcontact voordat ‘ie aangemeld was, maar dat werkte in de praktijk ook prima.  🙂

Dat wachten duurde hier nog geen 10 minuten en toen werkte alles. Ik had het idee dat er eerst nog een nieuwe firmware op gezet werd, want het opstart-proces werd 2x doorlopen.

Volgens de handleiding (mogelijk oudere versie en vooral geënt op zakelijk gebruik) moeten de volgende poorten open staan:

 • UDP/319 (PTP)
 • UDP/500 (ISAKMP)
 • UDP/4500 (IPSec)

Ik heb later deze zelf nog even open gezet in mijn router, maar de power- en online-LED gingen bij mij niet knipperen. Dus wellicht niet meer nodig of via uPnP open gezet door de SignaalPlus. In diverse topics geven mensen aan dat in sommige configuraties de verbinding na ettelijke minuten weg kan vallen en dan wordt expliciet openzetten van deze poorten eigenlijk altijd als oplossing aangedragen. Configuraties met 2 routers na elkaar schijnen vrijwel gegarandeerd problemen te geven met een SignaalPlus.

Op de my-Vodafone pagina is het een beetje zoeken, maar de SignaalPlus instellingen staan onder “Mijn Toestel”

Standaard staat je SignaalPlus “open”. Dat wil zeggen dat iedereen in de buurt (met een Vodafone SIM) via jouw zendmastje verbinding kan maken.

Op het platteland geen issue, maar in een appartementencomplex kan het dus voor komen dat de max. van 8 anderen via jouw kastje en internetverbinding bezig zijn en je zelf er dus niet meer op kunt.

Je kunt tot 32 telefoonnummers toevoegen aan je SignaalPlus kastje, wanneer je ‘m niet in de “open” modus wilt gebruiken. Dat is prima voor een kantoor-oplossing, maar thuis met bezoek wat je toegang wilt geven is dat nogal omslachtig.

Als er iemand gebruik van maakt, gaat het 3e lampje op de SignaalPlus branden. Kennelijk hebben mijn buren geen Vodafone, want ik heb het nog niet aan zien gaan anders dan door mijn eigen toestel.  Het is natuurlijk ook mogelijk dat ze buiten het bereik vallen.

Volgens de Vodafone site is het nodig om telkens de postcode bij te werken wanneer je de SignaalPlus op een andere locatie wilt gaan gebruiken. Hierbij noemen ze het voorbeeld van locatie-gegevens doorgeven bij een noodoproep (112).

Echter ik vermoed dat ze dit ook gebruiken om te voorkomen dat mensen goedkoop op vakantie gaan bellen in het buitenland, tegen binnenlands (thuis) tarief. Geen idee hoe ze dat controleren, maar ik kan mij voorstellen dat ze een voor hun bekende zendmast moeten kunnen zien. Dit zou betekenen dat het SignaalPlus niet gaat werken wanneer je helemaal geen ontvangst hebt. Dit is vrijwel niet te testen, dus dat heb ik dan ook maar niet gedaan, maar wel iets om rekening mee te houden.

Mocht het allemaal niet werken, dan heeft Vodafone ook nog een SignaalPlus Troubleshooting pagina, waar je aan de hand van de status van de lampjes allerhande tips krijgt. (zoals bij nummerportering, telefoonnummer uit de lijst verwijderen en opnieuw toevoegen)

Performance

Ik heb een paar keer Speedtest gedraaid op mijn toestel.  Zowel thuis via de SignaalPlus, thuis via de WiFi en in hartje Groningen wanneer er een H+ boven in beeld stond.

 • 4.7 Mbps down, 2.7 Mbps up via de SignaalPlus
 • 2…4.6 / 0.6…1 Mbps met H+ in beeld in Groningen.
 • 30/4.5 Mbps via de WiFi thuis.

Die extra test via de WiFi was om te laten zien wat zeker haalbaar zou moeten zijn via mijn verbinding. Dezelfde verbinding die de SignaalPlus gebruikt.

In Groningen stond ik eerst in het Martini Ziekenhuis en later nabij de Grote Markt. (bij ‘t Feithhuis)

Verbonden via de SignaalPlus krijg je geen “H+” in beeld, alleen maar een “H”. Maar ik vermoed dat mijn Vodafone abonnement geknepen wordt op zo’n 4.6 Mbps, aangezien dat ook vrijwel exact het maximum is wat ik buitenshuis haal.  Theoretisch maximum via “H” is volgens mij 7.2 Mbps, al geeft de Network Signal Info app af en toe ook een 14.4 Mbps snelheid aan, maar Android blijft “H” aangeven en niet “H+”.

Bereik en Roaming

Vodafone geeft 30 meter als bereik op. Dat is redelijk optimistisch te noemen. Wanneer ik bij de voordeur sta, met de SignaalPlus in de huiskamer op hemelsbreed 10 meter afstand (met 2 muren ertussen), dan is de spraakverbinding al niet meer te gebruiken. Je raakt de verbinding niet meteen kwijt, maar het blijft wel heel erg storen. Oftewel om het gesprek voort te zetten moet je opnieuw bellen.

Het is ook niet mogelijk om een gesprek voort te zetten via de Vodafone zendmasten wanneer je buiten bereik van je eigen zender zit.

Doordat je niet naadloos over kunt stappen op de masten van Vodafone, kan de SignaalPlus zelfs de bereikbaarheid negatief beïnvloeden.  Op de 1e etage hier in huis, is de ontvangst af en toe soms zelfs niet mogelijk via de SignaalPlus. Het probleem zit ‘m hierbij in “soms”. De afstand tot de SignaalPlus is dan amper 5 meter hemelsbreed, met 1 vloer ertussen.

Netwerkperformance

Op de SignaalPlus zit nog een 2e netwerkaansluiting, waarop je een computer of iets anders kunt aansluiten.  Het idee is waarschijnlijk dat je op die manier geen nieuwe netwerkkabel hoeft aan te leggen om op een bestaande plek je extra zender toe te voegen.

Echter deze ‘doorlusoptie’ levert maximaal 100 Mbps snelheid. Prima geschikt voor vrijwel alles behalve een PC/Laptop, die tegenwoordig eigenlijk altijd wel Gbit aan boord hebben als ze bedraad netwerk hebben. Een “gewone” internet-aansluiting is tegenwoordig al sneller te krijgen.

Verbruik

SignaalPlus verbruikt ongeveer 4.5 Watt continue.  Dit is ongeacht of er een mobiel verbonden is of niet. Of het verbruik verschilt zo weinig dat ik dat met mijn EnergyMonitor 3000 niet kon vaststellen. Let wel dat de cos-phi van het verbruik ongeveer 0.55 is. Een goedkope (en dus onbruikbare) meter zal 8 VA aangeven.

4.5 Watt continue wil zeggen dat het ongeveer 9 euro op jaarbasis kost op de elektriciteitsrekening.

Een andere vorm van verbruik is je MB’s en belminuten. Ongeacht dat je zelf voor de beschikbare bandbreedte zorgt, gaat het verbruik via de SignaalPlus wel af van je SMS-, bel- en databundel. Er wordt geen korting gegeven of iets dergelijks.

Opstarten

Gezien het ‘sluipverbruik’ van 4.5 Watt, oftewel 9 euro per jaar bij 24/7 gebruik, is het misschien niet onverstandig om de SignaalPlus achter een (tijd-)schakelaar te zetten.

Het opstarten duurt gemiddeld zo’n kleine 4 minuten. (paar keer getest) Eerst duurt het zo’n 40 seconden voordat het wereldbol logo aan gaat en dat lampje staat dan zo’n 3 minuten te ‘knipperen’ voordat het middelste lampje aangaat (met de streepjes). Pas dan kun je gebruik maken van de SignaalPlus.

Het is dus niet praktisch om tijdens het gesprek je extra zendertje aan te zetten. Wanneer je dus ook ‘s nachts bereikbaar wilt zijn, zul je weinig kunnen besparen op het energieverbruik.

Conclusie

Al-met-al heeft SignaalPlus redelijk wat beperkingen en dat maakt het een product met een vrij beperkte doelgroep.

Nadelen:

 • Gesprek niet voort te zetten buiten bereik van de SignaalPlus
 • Bereik is redelijk beperkt. Binnenshuis gaat nog, maar optimale plaatsing kan even proberen zijn.
 • Kan de bereikbaarheid zelfs verslechten, wanneer je “soms” geen ontvangst hebt.
 • 100 Mbps ethernet voor apparaat doorgelust op de SignaalPlus.
 • 4.5 Watt verbruik => 9 euro per jaar.
 • Alle verkeer gaat van je normale SMS-, data- en belbundel af.
 • Prijs. 85 euro is best wel veel als oplossing voor een tekortkoming van de provider.
 • Opstarttijd is met bijna 4 minuten eigenlijk te lang om ‘m vaak uit te zetten.
 • Alleen te gebruiken icm. Vodafone.

Voordelen:

 • Je kunt thuis ook een gesprek afronden zonder dat het wegvalt 🙂
 • Eenvoudige installatie. Vrijwel plug-en-play.
 • Aanpassingen thuis of op kantoor niet nodig. Netwerk kan doorgelust worden en je verliest ook niet echt een stopcontact.
 • Af te schermen voor derden indien gewenst.
 • Zit geen abonnement aan vast.

Onduidelijkheden:

 • Werkt het ook wanneer je totaal geen ontvangst hebt via andere masten?
 • Hoe houd de SignaalPlus de verbinding open naar Vodafone, zodat inkomende gesprekken ook door een NAT-router komen? uPnP?

Leave a Reply

One thought on “Review Vodafone Signaal+

 • Micha

  De 1e vraag: Ja, je kan gewoon bellen ook al is er geen echte mast in de buurt. Je gesprek loopt via de Femtocell via een vpn naar Vodafone en gaat daar het net op.