“De beving” – 1 jaar later 1


Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat Groningen werd opgeschrikt door een van de zwaarste bevingen als gevolg van de gaswinning. Voor diverse sites de aanleiding om wat erover te schrijven. Zo ook ik 😉

Aardbeving 2013-08-16Als “eerbetoon” was er vandaag ook weer een kleine beving van een 2.1 op de Richter-schaal, hier vlakbij. Dat had dus een mooie gelegenheid kunnen zijn voor de (door mij) bestelde Moovvs sensor, maar die is (uiteraard) nog niet binnen. (helaas)

Kennelijk is het melden van een gevoelde beving op de RTV-noord app nog niet zo bekend, want er staat nog geen enkele melding op de kaart.

Schadegevallen

De beving van een jaar geleden heeft duidelijk voor een kentering gezorgd in de aanpak van de schadeafhandeling door de NAM. Daar waar de totale uitgekeerde schadevergoeding tot een jaar geleden beperkt was gebleven tot ongeveer 1 miljoen euro (totaal), blijkt dat de teller over het afgelopen jaar tot nog toe al op 24 miljoen staat. Dit is ongeveer zo’n 40% van alle gemelde schadegevallen, dus dat bedrag kan makkelijk oplopen tot zo’n 40+ miljoen euro over de afgelopen 12 maand.

De factuur van het bedrijf wat hier de schade aangepakt heeft, bedroeg ongeveer 2800 euro en dat was volgens die aannemer (aannemer aangewezen door de NAM, maar ik had ook zelf een kunnen kiezen) een gemiddeld bedrag.

Maar als we uitgaan van inderdaad zo’n 9000 schademeldingen, dan zit je met 2800 euro en 9000 gevallen al op zo’n 25 miljoen, dus kennelijk is het gemiddelde bedrag nog een flink stuk hoger. (of ik heb de berichtgeving in het Nu.nl artikel verkeerd geïnterpreteerd)

Afhandeling van de schade

In het begin, vlak na de beving, kwamen er van allerlei kanten geluiden over het beroerde imago van de NAM voor wat betreft de afhandeling van de schades. Zeg maar verhalen met als strekking: “100 euro voor scheur dichtsmeren terwijl de schade later tienduizenden euro’s bleek te zijn”.

Ik moet zeggen dat de NAM duidelijk een heel andere koers heeft gevaren in de afgelopen 12 maand.

Zo hebben we diverse brieven ontvangen waarin zaken redelijk duidelijk beschreven worden en ik heb het idee dat de NAM redelijk soepel omgaat met schade-afhandeling. Misschien dat er hier en daar ook wel wat misbruik van gemaakt wordt, maar er is een redelijk groot team van schade-experts vrijwel dag-en-nacht mee bezig. Ik verwacht dus dat buitensporig hoge offertes vanzelf wel geweigerd zullen worden.

Wat wel een beetje jammer is, is dat niet elke aannemer een gelijke kwaliteitsnorm hanteert. Zo heeft een buurman van mij vergelijkbare scheuren in de muren als wij hadden. Bij hem zie je heel duidelijk de nieuwe voeg (is dus lelijk), terwijl er bij ons vrijwel niets meer van te zien is.

De toekomst

Ik ben heel erg benieuwd naar wat ons te wachten staat. Wanneer het blijft bij een hoop kleine bevinkjes, dan hoop ik maar dat de druk in de bodem zich heel rustig kan afbouwen en dan komen we er met z’n allen redelijk goed mee weg. Maar waar ik meer over in zit is wanneer er toch nog een paar flinke komen.

Daarnaast zal voor velen de onvermijdelijke waardevermindering van het huis ook wel belangrijk gaan worden. Daarover is zeker het laatste nog niet gezegd…. (“NVM Groningen: Kamp was voorbarig”, oftewel er worden te weinig huizen verkocht om statistiek op te kunnen bedrijven)


Leave a Reply

One thought on ““De beving” – 1 jaar later

  • sd

    De aardbevingen nemen 0,3 op de schaal van richter toe elke 6 maanden.
    blijkt uit nieuw geheim onderzoek van de provintie die wel eens wilde weten waar hwet heen ging. Verklaring is dat de samenhang, glijfactoreren en leegtes maken de grond logaritmisch onstabieler. De grond is een kaartenhuis waar je steeds wat uittrekt! Over een paar jaar wordt het pas echt een ramp, dit is nog maar het begin van de ellende. Dan is het te laat.
    Dan zijn de akkoorden al getekend en de Groningers weer de pineut.