Grafisch programmeren van Arduino 2


Arduino’s zijn heel populaire ontwikkelbordjes om even snel iets in elkaar te hacken met electronica. Maar zoals met zoveel zaken blijft het vaak dan niet bij simpele schakelingen en je ziet de Arduino-bordjes in heel veel projecten verschijnen op sites zoals Hack-A-Day.

Voor de meeste mensen die ervaring hebben met programmeren is het echt kinderspel om te beginnen met programmeren voor Arduino. Inclusief uitpakken, tools downloaden en aansluiten, heb je binnen 15 minuten je eerste project (waarschijnlijk een knipperende LED) draaien.

Echter de groep mensen die ervaring heeft met programmeren is relatief klein, terwijl de groep mensen met creatieve ideeën best wel groot is (ookal weten ze het zelf nog niet 😉 ).

Voor die mensen is er sinds kort Minibloq, een grafische programmeer-omgeving voor diverse Arduino-bordjes.

Screenshot van Minibloq v0.8 Beta

Het is een heel eenvoudige manier om een programma in elkaar te zetten en naar de Arduino te sturen. Ideaal dus voor mensen met weinig tot geen ervaring met programmeren in C/C++ en bij het programmeren wordt gelijk ook de sourcecode getoond. Ideaal dus als leerplatform, maar ook voor diegene die thuis lekker aan het knutselen is, maar ook leuk voor degene die al 40uur per week zijn geld verdient met C/C++ programmeren zoals ondergetekende 😉

Dit is echt een project wat veelbelovend is en kennelijk denken meer mensen er zo over, aangezien het inmiddels al ruim meer geld opgehaald heeft via Kickstarter dan  het oorspronkelijke streefbedrag.

Mijn site is een van de mirror-pagina’s van dit project en de afgelopen paar weken is het echt veel in de belangstelling gekomen, gezien het aantal downloads. (ruim 100 per dag van alleen al mijn mirror) Let op dat de installer-versie niet werkt op een 64-bit Windows, dus neem dan de zip-file.

Ik hoop zelf ook bij te kunnen dragen, aangezien het echt een veelbelovend project is wat meer mensen enthousiast kan maken om met elektronica en programmeren te gaan spelen. Tegenwoordig is echt alles mogelijk met dit soort tools.

Zometeen de Arduino-bordjes maar eens van zolder halen en eens lekker gaan spelen 🙂


Leave a Reply

2 thoughts on “Grafisch programmeren van Arduino