Antenne mod ACM-1000 3


 

In de huiskamer hebben we een plafondspot van de Ikea, met een aantal 230V LED-lampen erin.  Doordat er LED verlichting in zit, gaat een AWMR-230 inbouw wandschakelaar van KAKU niet werken en omdat de lamp zelf van metaal is, gaat een radio-ontvanger inbouwen ook niet werken.  Dus de antenne moet buiten de lamp komen.

De ACM-1000 is een lekker goedkope KAKU ontvanger, die ook nog eens makkelijk open te maken is, dus een ideaal slachtoffer voor een antenne-mod.

ACM-1000 Componenten
ACM-1000 soldeerzijde

 

Zoals is te zien, is de antenne (in beide plaatjes bovenin) maar aan 1 kant verbonden met andere componenten en aan de andere kant op een soldeer-eiland vastgezet.

Dat  is dus eenvoudig los te solderen en te vervangen door een draadje van 16.8 cm. (deze lengte is specifiek voor 433 MHz, zie HomeWizard antenne-mod)

Mijn eerste poging was met gewoon stug (dik) installatiedraad, alleen dat brak al snel af, met SMD-condensator, printspoor en al.  Bij de 2e poging heb ik veel dunner draad gebruikt, wat eerst door het bestaande gaatje in de print ging en toen vast gesoldeerd.  Dan zit het ook vast, maar heb je geen hefboomwerking op de rest van de print.

ACM-1000 stug draad

ACM-1000 stug draad

ACM-1000 stug draad dicht

ACM-1000 stug draad dicht

ACM-1000 flexibel draad

ACM-1000 flexibel draad


Zoals te zien, is bij de 2e poging het SMD-componentje vlak voor de originele antenne verloren gegaan.  Ik vermoed dat dat een condensator was om te compenseren voor de eigenlijk te korte originele antenne (16.8 cm draad gaat niet passen in dat kleine kastje)

Met deze oplossing werkt de ontvangst uitstekend, dus misschien is het ook wel noodzakelijk om het op deze manier te solderen.

Ik heb als test de aangepaste ACM-1000 module in een vergelijkbare lamp gelegd en grondig getest. De HomeWizard staat op de begane grond en ik zat op de 2e verdieping, met de module dus in de metalen bak van een vergelijkbare Ikea lamp. Het schakelen ging meteen, dus de ontvangst is prima.

Test ACM1000 antenne mod in lamp

Test ACM1000 antenne mod in lamp

Het gele draadje wat eruit steekt is de nieuwe antenne.

Omdat zo’n geel draadje er niet netjes uit ziet in de huiskamer, heb ik bij de montage de antenne in de lasdoos gestoken die boven de lamp zit. Uiteraard heb ik het antenne-draadje wel voorzien van een stukje krimpkous. Dit zowel als isolatie, als ook om de draad iets stugger te maken. Je wilt namelijk absoluut voorkomen dat de kern van de antenne tegen (of in) een lasdop aan komt in de lasdoos.

Dus de antenne steekt -vanuit de HomeWizard gezien- boven de lamp uit.

En het werkt uitstekend!

Waarschuwing!

Ik heb met een spanningszoeker aan de antenne gemeten en wanneer je de ACM-1000 aansluit zoals aangegeven, dus (bruin) fase op de “L” en neutraal (blauw) op de “N”, dan staat er geen spanning op de antenne (gelijk met potentiaal van de “N”).

Echter draai je de draden om, dan staat de fase op de antenne!

Het is dus zaak om de boel goed aan te sluiten en ook om de antennedraad goed te isoleren. Vooral omdat de draad langs een stuk metaal loopt, is de kans aanwezig dat de isolatie op een gegeven moment beschadigd raakt en dan wil je zeker niet de fase op de antenne hebben staan.

Wanneer de nul-leiding contact maakt met de behuizing van de lamp, zal vermoedelijk de aardlek eruit klappen. Wanneer de fase contact maakt met de lamp, wil je die lamp niet aanraken!


Leave a Reply

3 thoughts on “Antenne mod ACM-1000

 • Maikel Kooij

  Goedemiddag,

  Als ik het goed begrijp kan deze modificatie dus ook uitgevoerd worden op de ACM-300 dimmer?
  Ik heb regelmatig last van “disco” in huis omdat deze dimmer volgens mij de signalen niet goed ontvangt.

  Ik zou graag nog wat meer foto’s willen ontvangen over wat los te solderen en vanaf waar de lengte 16.8 cm moet wezen?

  Met vriendelijke groet,

  Maikel

  • Gijs Noorlander Post author

   Ik heb de ACM-300 dimmer niet, dus ik weet niet precies hoe die van binnen in elkaar steekt.
   Als ‘ie -net als de ACM-1000- een enkel ijzerdaadje heeft als antenne, dan zou het vergelijkbaar moeten zijn met deze mod.
   Dan is het een kwestie van de draad lossolderen en een draadje solderen op de plek waar de ijzerdaad aan een printspoor vast zit (dus niet een eilandje, maar een spoor wat ergens heen gaat).

   Maar nog even over het beschreven effect van een “disco”, dat zou ook kunnen komen door een verkeerde combinatie van dimmer en gebruikte lamp. Vooral spaarlampen en sommige LED-lampen kunnen niet gedimd worden, of in elk geval niet met elke dimmer.
   Wanneer je de signalen niet goed ontvangt, dan moet je vaker een “aan” of “uit” commando sturen voordat ‘ie schakelt. Ik weet dat sommige van deze KAKU-dimmers een dim-mode kunnen activeren wanneer je 2x kort achter elkaar schakelt. Bedoel je dat misschien?

   • Maikel Kooij

    Hoi Gijs, de lampen die aangesloten zijn halogeen. Dit zou geen probleem moeten zijn. Het is inderdaad het type dat met twee keer aan sturen gedimt kunnen worden! Het is niet altijd zo.

    Vaak wil de dimmer wel aan maar niet uit, zeker als hij eenmaal “disco-ed”

    Ik ga er eens eentje open maken en kijken hoe het er uit ziet! Zou u mij evt. kunnen helpen?