Bestaande en KAKU deurbel 5


Een mogelijke uitbreiding op het aantal sensoren voor de HomeWizard is een deurbel.  Deze kan gekoppeld worden aan diverse acties, zoals een notificatie sturen naar je mobiel, als ook een foto maken met een aangesloten camera. Echter de deurbel-oplossing van KlikaanKlikuit is standaard niet te combineren met de al aanwezige bel.  Dat bleek achteraf een communicatieprobleem op een heel ander niveau 🙂

Verschillende modellen

Klikaanklikuit heeft verschillende artikelen voor een deurbel:

 • ACDB-7000A – zender met een drukknopje om buiten op de deurpost te monteren.
 • ACDB-7000B – zender met 2 draadjes om binnen te monteren op de plek waar de oude bel (en beltrafo) zat.
 • ACDB-7000C – ontvanger met “gong”
 • ACDB-7000AC – Combinatiepakket met zender “A” en gong “C”
 • ACDB-7000BC – Combinatiepakket met zender “B” en gong “C”

In deze post hebben we het over de “B” zender, maar het lijkt er op dat de “B” zender misschien uit de handel gaat, want hij staat niet meer op de site van KlikaanKlikuit.

ACDB-7000BC

Ik heb hier de “B” zender gebruikt, oftewel de versie met draadjes, bedoeld om te gebruiken met de bestaande drukknop.

Deurbel met drukknopzender voor bestaande drukknop

Deurbel met drukknopzender voor bestaande drukknop

Deze zender geeft een “aan” signaal wanneer je de twee draadjes kort tegen elkaar drukt. Oftewel precies wat de bestaande drukknop ook doet.

Echter wanneer je deze ook nog wilt combineren met de bestaande bel, gaat het net even wat lastiger worden.

Ik wilde het wel kunnen combineren, omdat de bestaande bel veel luider is dan de meegeleverde gong.

De Hack

Er is al een groot aantal mensen die een vergelijkbare hack heeft toegepast om de bestaande bel te kunnen combineren met de KAKU-zender. Echter de meesten gebruiken nogal complexe oplossingen met een relais enzo.

Traditioneel schema van een (wisselspanning) deurbel.

Zoals te zien in bovenstaand schema is een deurbel niet echt ingewikkeld te noemen. Wat het alleen wel een beetje vervelend maakt, is dat er vaak alleen maar een simpele transformator gebruikt wordt en er dus alleen maar wisselspanning aanwezig is.

De meeste andere oplossingen die te vinden zijn, gebruiken dus ofwel een wisselspanningrelais, of maken er eerst gelijkspanning van en sturen dan een relais aan.

Mijn oplossing bestaat uit:

 • weerstand 1k
 • LED
 • Optocoupler
ACDB-7000B zender gescheiden aangesloten

ACDB-7000B zender gescheiden aangesloten

De Optocoupler schakelt de zender en wordt intern aangestuurd door een LED. Deze LED heeft een voorschakelweerstand nodig om de stroom te begrenzen op zo’n 10 a 20 mA en is dus afhankelijk van de spanning van de transformator.

Mijn transformator gaf in rust zo’n 13 a 14 V wisselspanning, dus ik heb voor een weerstand van 1 kOhm gekozen.

De LED antiparallel aan de LED in de optocoupler heb ik geplaatst omdat de spoeltjes in de oude deurbel hoge spanningen kunnen opwekken die de LED in de optocoupler zou kunnen beschadigen. En omdat het wisselspanning is, zie je dan ook of de bel spanning krijgt.

Het enige wat lastig zou kunnen zijn, is uitvinden welk draadje van de zender op welk pennetje van de optocoupler moet komen. Zolang je zeker weet op welke 2 pinnen de LED van de optocoupler zit, kan het eigenlijk niet fout gaan en heb je dus na uiterlijk 4x proberen de juiste opstelling te pakken.

Werking testen van optocoupler samen met ACDB-7000B zender

Componenten gesoldeerd aan ACDB-7000B zender

Oude deurbel en ACDB-7000B zender

Oude deurbel en ACDB-7000B zender

Communicatieprobleem

Dit alles is redelijk snel in elkaar te solderen en het werkt ook precies zoals ik mij van te voren had voorgesteld….

Echter er bleek nog een communicatieprobleem te zijn. Mijn vriendin had juist het idee dat de oude bel veel te hard was en vroeg dus doodleuk of die ook uitgezet kon worden…. Had ze dat eerder gevraagd, dan was deze hele modificatie niet eens nodig geweest en had ik de oude bel en beltrafo er gewoon tussenuit kunnen halen.

Sterker nog, dan had ik gewoon de ACDB-7000AC kunnen halen en gewoon aanmelden bij de Homewizard en klaar. 🙂


Leave a Reply

5 thoughts on “Bestaande en KAKU deurbel

 • Maarten

  Dankjewel. Het werkt hier ook. Ik heb een 4n35 optocoupler gebruikt en de electronica in de kaku zender weggewerkt.

 • Edwin

  Vandaag ook de modificatie uitdaging aangegaan en met succes. Zelf de 4n25 genomen bij 8v AC en de modificatie past inderdaad gemakkelijk in de ACDB-7000BC. Netjes een 3mm ledje op de voorkant van de zender geplaatst. De reactiesnelheid van de homewizard na het indrukken van de bel laat nog wel wat te wensen over. Dit is de tweede modificatie op basis van dit blog. Bedankt voor de informatie! Tip: datasheets van optocouplers zijn via internet eenvoudig voorhanden dus trial-on-error is in principe niet nodig.

 • Roy

  Gebruik een optocoupler 4N33M (type: photo-darlington) en sluit de draden van de zender aan op positie 4 en 5. Let op: als de zender continu contact maakt, dan moet je de draden andersom aansluiten.

  De optocoupler 4N35 (type: photo-transistor) is minder gevoelig en werkte daarom bij mij niet altijd als de bel kort werd ingedrukt. In tegenstelling tot de 4N33M zal de 4N35 niet continu contact maken wanneer de draden van de zender ‘verkeerd om’ zijn aangesloten, maar hij zal dan wel gebrekkig werken als het geheel is aangesloten op de bestaande bel (soms werkt hij dan wel, maar meestal niet). Dus als het met een 4N35 gebrekkig werkt, dan kun je eventueel proberen om de draden van de zender andersom aan te sluiten op positie 4 en 5 van de optocoupler.

  Zoals Edwin hierboven aangeeft, gebruik de datasheet van je optocoupler.

  Bij mij was de (gemeten) spanning 8,1V AC (11,5V DC), dus heb ik een weerstand gebruikt van 470 Ohm.

  Gijs, hartelijk dank voor deze hack!

 • Hendrikus

  grappig!…omdat ik gewoon over de beldrukker van de bestaande bel de 2 draadjes heb aangesloten, wat gewoon werkt….
  ik moet er wel bij vertellen dat ik ooit een intercom had aangesloten, en geen beltrafo meer. dus een 9v voeding wissel via utp cat5 op 2 draadjes ca 15 meter terug naar de voordeur heb lopen, daar heb ik via een diode naar de beldrukker en terugkomend via de bel naar de minus weer een diode geplaatst. ivm de toemalige telefoonintercom systeem. die kon alleen overweg met NO of NC contacten, en die moesten wel gelijkstroom zijn. in het circuit zit ergens na de 1e diode de beldrukker, parallel hierop heb ik de draadjes van de 7000B geplaatst. ik dacht gewoon proberen, ik had dat al eens geprobeerd met de “goedkopere” versies van draadloze beldrukkers…(ff draadjes aan solderen) wat toen ook goed werkte..gewoon….parallel op de beldrukker…. 🙂
  ik weet alleen niet of het allemaal kwaad kan voor….maar het werkt nu al meer dan 2 jaar…

 • davy groot

  Ik heb de beldrukker alleen op de zender aangesloten en domoticz stuurt mijn deurbellen in huis en garage 3 seconden aan via een ETH008 bordje in de meterkast die ik er toch al had zitten voor de rolluiken.