Chromecast review


Een kleine 2 week geleden bleek dat de Chromecast vanuit NL via Amazon besteld kon worden. Ik heb ‘m gelijk diezelfde avond besteld en de volgende dag netjes een mailtje dat ‘ie onderweg was. Nog geen 24h erna kreeg ik een bericht van Amazon dat dit toch niet de bedoeling was, dat ik ‘m gratis terug kon sturen en wanneer ik ‘m toch ging gebruiken dingen niet zouden werken en de garantie verlopen is…. Dus ik besloot ‘m te houden 😉

Installatie

De installatie van de Chromecast is nauwelijks meer dan het inpluggen van een USB-stick, maar dan in de HDMI-poort van je TV. Uiteraard moet ‘ie ook nog z’n stroomvoorziening ergens vandaan halen, maar een micro-USB kabeltje lag toch al in de buurt van de TV.

Je krijgt meteen beeld waarbij er duidelijke instructies zijn om naar http://google.com/chromecast/setup te gaan. Daar kun je de setup-applicatie downloaden voor je PC/laptop en na welgeteld 3 muisklikken (1x was toestemming geven aan Windows om systeemsettings uit te lezen) was de Chromecast verbonden met het internet en al druk bezig met updates te downloaden en te installeren. Na zo’n 3 reboots was alles klaar om te casten… echter ik nog niet.

De installatie van de Chromecast Android app was t/m afgelopen vrijdag nog wat omslachtig vanuit NL, maar inmiddels is deze gewoon te krijgen in de PlayStore. Met die app kun je niet zo heel erg veel, maar in elk geval wel de naam aanpassen. “Huiskamer” leek mij wat duidelijker dan “Chromecast1400”.

Beginnen met uitzenden

Youtube cast besturen via lockscreen

Youtube cast besturen via lockscreen

Op dit moment heb je nog niet heel veel applicaties die de Chromecast ondersteunen, maar in NL zijn dat de Youtube app en -site, Netflix (niet zelf getest) en de Chrome browser (met Chromecast plugin). Als je de lijst op Wikipedia mag geloven, zit er in elk geval nog een groot aantal ondersteunende apps aan te komen.

Gek genoeg lijkt de Chrome-browser op Android niet samen te werken met de Chromecast.

Uiteraard hebben we een aantal Youtube filmpjes zitten kijken op TV en vooral het aanmaken van een playlist met je mobiel is echt super eenvoudig en heel praktisch. Zelfs wanneer je je mobiel na een tijdje kijken weer uit de stand-by moet halen, staat er op je lockscreen wat je aan het tonen bent, met een paar basic knoppen. De Youtube filmpjes draaien heel erg soepel, maar ik heb zo af en toe wel het idee dat het geluid niet helemaal meer synchroon loopt, waar dat op m’n laptop wel goed gaat.

Chrome-tabs delen

Naast filmpjes kijken, is er nog een hele handige feature, die we in de afgelopen paar dagen al veel vaker gebruikt hebben dan de Youtube-functionaliteit en dat is het ‘casten’ van een browser-tab. Ik had niet verwacht dat dat zo handig zou zijn.

Normaal gesproken zit je bij het samen zoeken naar dingen online ofwel de hele tijd in krampachtige houding naast elkaar om toch op het kleine laptopschermpje mee te kunnen kijken, of je zit elk afzonderlijk te browsen en dan is het steeds linkjes over en weer sturen en met laptops heen en weer zeulen als de ander iets heeft gevonden. Nu is het simpelweg 1 met de laptop op schoot, tab naar de TV sturen met 1 klik (eigenlijk 2, maar goed 🙂 ) en je kunt prima meekijken. Je ziet hetzelfde als op de laptop en soms zelfs nog iets sneller ook, want de Chromecast haalt de data zelf op. Het enige wat je niet ziet is een mousepointer.

Maar al-met-al een feature die veel praktischer blijkt te zijn dan ik vooraf had verwacht.

Filmpjes kijken werkt op die manier niet zo soepel, dus sites als dumpert.nl zijn niet echt praktisch op de Chromecast te kijken. In de review van de Chromecast op Nu.nl, hadden ze het over beperking in de WiFi snelheid. Volgens mij router heeft de Chromecast een verbindingssnelheid van 65 Mbps, dus dat zou toch voldoende moeten zijn, maar misschien heeft mijn router gewoon wat meer moeite met de diversiteit van WiFi-apparaten hier thuis. De Homewizard schijnt daar met z’n B-netwerk (11 Mbps) nogal negatief aan bij te dragen. Dus binnenkort maar eens kijken of ik die niet op een eigen WiFi moet zetten… Alternatief kan zijn dat het streamen van tabs met video erop toch wat meer vergt van de host en dat was in dit geval een niet erg krachtig laptopje.

Security

Er komt eigenlijk geen beveiliging bij kijken, dus het is voor iedereen in het netwerk mogelijk om iets naar de Chromecast te streamen.

Youtube Android app bezig met casten

Youtube Android app bezig met casten

Start cast vanuit Chrome terwijl iemand anders aan het casten is

Stop andermans cast

Stop andermans cast

Dit maakt het gebruik lekker ongecompliceerd, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Iemand anders kan sowieso de titel van je cast zien.

Ook is het niet heel erg duidelijk dat je nog aan het casten bent, dus dat kan mogelijk ook misbruikt worden. Het cast-logootje heeft dan een blauw randje ipv. zwart. Het knopje kun je ook makkelijk verbergen door de adres-balk iets uit te trekken.

WiFi/netwerk

De Chromecast moet in hetzelfde netwerk zitten als je apparaten die er iets heen sturen. Dat hoeft echter niet hetzelfde WiFi-netwerk te zijn en het hoeft ook niet eens een WiFi-netwerk te zijn. Vanaf mijn PC, die met draad is verbonden, kan ik ook prima de Chromecast bedienen evenals via mijn telefoon wanneer deze op een ander WiFi-accesspoint is verbonden dan de Chromecast.

De ervaring staat of valt echter wel met de kwaliteit van je (2.4 GHz) WiFi-netwerk en ik kan mij zo voorstellen dat je in een gebied met een aantal (studenten)flats in de buurt eigenlijk niet goed gebruik kunt maken van de Chromecast. Vrienden van mij wonen in zo’n flat met zo’n 100 zichtbare netwerken en daar is een Skype-gesprek voeren via WiFi eigenlijk al onmogelijk, dus ik kan mij voorstellen dat zo’n Chromecast helemaal niet lekker gaat werken.

De Chromecast meldt zichzelf trouwens bij de DHCP server als volgt:

D0:E7:xx:xx:xx:xx, dhcpcd-5.2.10:Linux-3.8.13:armv7l:MV88DE3108 (MAC-adres deels onleesbaar gemaakt)

Conclusie

Eigenlijk is de Chromecast mij nog veel beter bevallen dan ik gehoopt had en ik hoop dat er binnenkort nog veel meer apps voor uitkomen en ook dat ‘ie in NL een beetje verkrijgbaar gaat zijn. Dan volgen apps voor Uitzending gemist vast ook wel en dan gaat er ongetwijfeld nog een komen voor de andere TV in huis.

Ik heb er bij Amazon omgerekend zo’n 40 euro voor betaald, inclusief verzendkosten en eigenlijk is ‘ie dat nu al wel waard. Echter met het huidige aanbod van content zou ik er nog geen 2e kopen.

Wat ik nog heel erg graag zou zien, is een applicatie/app om foto’s makkelijk te tonen op de TV. Dan heb je echt een killer-toepassing voor dit apparaatje.

Leave a Reply