Hoe herken je slechte UTP kabel 14


Op Tweakers is er al enige tijd een topic gaande betreffende netwerkkabels van inferieure kwaliteit. Heel kort samengevat komt het erop neer dat er heel veel aanbieders zijn van kabels die niet aan de specificaties voldoen. En het erge is nog wel dat ze er meestal nog mee wegkomen ook.

Daarnaast is er zo veel te krijgen dat je al snel de draad kwijt raakt (pun intended 🙂 ) bij het aanschaffen van spullen. Ik hoop hier enige duidelijkheid in te scheppen.

Welke kabel heb ik nodig?

Eerst maar even een lijstje met kabel-soorten en wat het verschil is.

Categorie X

Een van de belangrijkste verschillen van netwerkkabel is de geschikte snelheid. Hiervoor heeft men verschillende categorieën bedacht. Heel in ‘t kort komt het hier op neer: (maximale lengte is zo’n 100 meter)

 • Cat 3: geschikt tot 10 Mbps
 • Cat 5: geschikt tot 100 Mbps
 • Cat 5e: geschikt tot 1000 Mbps, oftewel Gigabit/s en signalen tot 100 MHz.
 • Cat 6: Geschikt voor 10 Gbps tot 55 meter lengte  en signalen tot 250 MHz
 • Cat 6a: Geschikt voor 10 Gbps tot 100 meter lengte en signalen tot 500 MHz
 • Cat 7:  Geschikt voor signalen tot 600 MHz
 • Cat 7a: Geschikt voor signalen tot 1000 MHz

Deze laatste categorieën (7 en 7a) hebben nog geen snelheidsindicatie in Gbps, maar afhankelijk van de lengte zouden ze 40…100 Gbps moeten kunnen verwerken.

Het verschil in dit soort kabels zit ‘m in de manier waarop de aders per paar om elkaar gewikkeld zitten. Om betere overdracht te kunnen garanderen moeten de aders binnen een kabel-paar nagenoeg even lang en van constante dikte zijn en ze moeten eigenlijk een constante afstand tot elkaar hebben en de lengte van een twist moet zo gelijk mogelijk zijn. Vrijwel alle Cat6 kabel hebben ook nog een plastic tussenschot, wat voorkomt dat de paren zelf ook nog om elkaar gedraaid gaan zitten. Dit tussenschot is echter optioneel, aldus de Q&A van Belden.  Al deze eisen zitten in de standaard verwerkt. Helaas is deze standaard niet vrij verkrijgbaar, dus lastig te verifiëren als eindgebruiker.

Let bij het kiezen van de kabel niet alleen op de prijs en wat minimaal nodig is voor je toepassing, maar bedenk ook dat netjes wegwerken van kabel heel veel tijd en moeite kan kosten en dat je dat waarschijnlijk niet nog een keer wilt doen over een paar jaar. Dergelijke kabel ligt vaak ook langer dan je computer meegaat, dus dat je nu bijvoorbeeld nog vrijwel geen Gbit apparatuur in huis hebt, wil niet zeggen dat dat over een paar jaar ook nog zo is. Met Cat6 kabel ben je in elk geval een stuk meer toekomst-vast en als de kabel achter een dichtgesmeerd wandje komt, zou ik zelfs nu al Cat6a of Cat7 overwegen, mits de prijs niet al te hoog wordt. (Cat7 is met wat zoekwerk al wel te krijgen voor minder dan 1 euro per meter)

Door dat tussenschot vanaf Cat6 is de kabel ook een stukje lastiger door bochten in buizen te trekken. Let hier dus op. Er zijn ook Cat6 kabels te krijgen zonder dat tussenschot en deze zijn daardoor een stuk soepeler. (met dank aan Dav1d)

Stug of soepel

Een ander aspect van de kabel is of de kern bestaat uit hele dunne losse draadjes, of dat het per ader 1 vaste kern is.  De kabel met vaste kern is “stug” (Engels: “Solid”) en die met een hoop dunne draadjes is “soepel” (Engels: “Stranded”). De soepele kabel zal veel minder snel breken bij vaak op- en afrollen en is dus ook met name geschikt voor gebruik als losse kabel (ook wel patch-cable genoemd). De stugge kabel is bedoeld om als vaste verbinding tussen netwerk-doosjes in de muur te dienen. Of in elk geval voor gebruik waar de kabel vast blijft liggen.

Door de verschillende aard van de kern, heb je ook andere pluggen nodig, mocht je er een plug aan willen knijpen. Links staat van beide een voorbeeld. Bij de connector voor soepele kabel (rechtsonder) worden de pinnen dwars door de ader heen gedrukt. Je ziet dat dan ook als 2 puntjes aan de andere kant door de mantel heen prikken. Bij de connector voor stugge kabel (linksboven) is er meer sprake van een 2-tal wiggen wat om de kern heen schraapt.

Contact-pinnen in een RJ45 stekker voor stranded of solid kabels

Contact-pinnen in een RJ45 stekker voor stranded of solid kabels

Gebruik voor kabel die je met de zogenaamde LSA-tang moet aanbrengen alleen stugge kabel. (zie rechts)

Zo’n “punch-down” tang knipt ook gelijk de draadjes af op maat en drukt ze netjes in de wig-vormige klemmen die contact maken met de kern van de ader. Wanneer je soepele kabel gebruikt, zal de verbinding niet zo betrouwbaar zijn in de praktijk.

Afgeschermde kabel

Naast de gewone UTP (Unshielded Twisted Pair) is er ook STP (Shielded…) en FTP (Foiled…). Deze laatste 2 verschillen alleen in de mate van afscherming voor elektromagnetische storingen. Zie ook Wikipedia hierover.

Voor vrijwel alle toepassingen is UTP voor thuisgebruik gewoon voldoende. Pas als er stoorzenders in de buurt zijn, zoals zware elektromotoren of letterlijk zenders met een redelijk vermogen, dan kan STP of FTP uitkomst bieden. Zelfs een 230V of krachtstroom kabel die parallel loopt aan de netwerkkabel zal het signaal niet verstoren, doordat de aders per paar om elkaar gedraaid zitten. Elke storing wordt een paar cm verderop weer ongedaan gemaakt.

Daarnaast zijn afgeschermde kabels ook nog eens een stukje dikker en minder flexibel, waardoor ze veel lastiger te leggen zijn.

De koper wil koper maar krijgt…

De CAT6 standaard noemt helaas niet expliciet dat de aders van de netwerkkabel van koper moeten zijn, maar impliciet wordt dat wel aangegeven.  De kabel moet namelijk maximaal 9,38 Ohm DC weerstand hebben per 100m bij draaddikte AWG24 = 0,205 mm². Dat is alleen maar met koper te halen. Wat je soms ziet, is dat er dikkere kabel (bijv. AWG23) gebruikt wordt zodat aluminium aders ook nog net binnen de toleranties vallen qua weerstand. Bijvoorbeeld deze CCA kabel van Conrad, welke dus niet voldoet aan de CAT6 norm. (N.B. Conrad heeft ook netjes nadat ze erop waren gewezen, het label “CAT6” uit de omschrijving gehaald)

Dikkere kabel kan ook problemen geven bij montage, omdat de aders niet passen in de connectoren of zelfs de boel slopen bij wandcontactdozen.

Zo zijn er verschillende kabels in omloop die al dan niet als CAT6 aangeprezen worden, maar hier absoluut niet aan voldoen. Zo heb je:

 • CCA – Copper Cladded Aluminium
 • CCS – Copper Cladded Steel (ook wel CCF met de F van Ferro)

Oftewel resp. aluminium en ijzer met een dun laagje koper erop gedampt. Vaak is dit ook te herkennen aan een enorm verkoopverhaal over een zogenaamd “skin-effect” wat ervoor zou moeten zorgen dat het nog veel beter presteert dan pure koper-kabels. Alles om deze bagger maar te kunnen verkopen.

CCS/CCF

De ijzeren kabels zullen we het maar helemaal niet over hebben. Als je mazzel hebt, is de helft van de aders nog koper en zou je er nog 100 Mbps overheen kunnen halen als je toevallig net de koperen draadjes gebruikt (Blauw en Bruin zijn dan vaak van ijzer, groen en oranje zijn dan iets anders)

CCA

De CCA-kabels zijn nog enigszins bruikbaar, mits je ze niet te lang maakt en mits alle aders van hetzelfde materiaal zijn. Je hebt best kans dat kabels tot 5 meter nog wel op Gbit snelheid willen werken en met een beetje mazzel de 10 meter ook nog wel die snelheid halen. Echter de vraag is dan vooral “Hoelang?”

Aluminium is namelijk een stuk minder flexibel dan koper en kan veel makkelijker breken. Bijvoorbeeld bij het door een buis heen trekken, of als je ‘m een paar keer oprolt. Daarnaast is het maar de vraag hoe goed het elektrisch contact blijft tussen het aluminium en de koperen connector. Zodra aluminium blootgesteld wordt aan zuurstof, komt er namelijk een oxidelaagje op, die isolerend werkt. Wanneer je de kabel ook nog gebruikt om het apparaat te voeden (Power-over-ethernet, PoE), kun je bij verbinding tussen 2 verschillende metalen last krijgen van elektrochemische corrosie. Hierdoor zal de kwaliteit van de verbinding ook afnemen na verloop van tijd.

Nadelen van CCA UTP netwerkkabels zijn o.a.:

 • Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
 • De demping is ± 40% hoger dan bij gebruik van koper
 • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is zo’n 40% hoger dan bij koper
 • De flexibiliteit neemt af op langere termijn
 • Veel grotere kans op breuken
 • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

Herkennen van slechte kabel

Deze tips komen letterlijk uit het eerder genoemde topic op Tweakers:

 • Zorg dat je AWG24 bestelt. De meeste prutkabel heeft een andere diameter.
 • Houd een magneet bij de aders, ccf/ccs zal worden ontmaskerd, koper is niet magnetisch. De mantel van FTP-kabel kan soms van ijzer zijn dus houd daar rekening mee.
 • Houd een vlammetje een voor een bij de aders. Aluminium smelt bij relatief lage temperaturen die je makkelijk met een aansteker kan bereiken. cca zal worden ontmaskerd, een koperen ader zal alleen maar heet worden en misschien gaan gloeien, pas op voor je vingers
 • Meet de dikte van de adres na. 24AWG= ø0,51mm, 26AWG = ø0,41mm. Stranded is nog te meten met ø0,2mm * 7 aders. Voor andere AWG-maten, zie de tabel op Wikipedia.

Als de kabel heelhuids door deze test komt zal je waarschijnlijk de goeie hebben, maar om echt bijna zeker van je zaak te zijn kun je de weerstand meten, hiervoor zal je alleen de doos moeten open maken om het ander uiteinde te vinden. Voor 100 m moet de weerstand minder dan 10 Ohm zijn. Voor 305m 30 Ohm. Dit moet je dus 8 maal meten. De waarde van de paren (blauw versus groen versus oranje versus bruin) mogen iets uiteen lopen daar de twist niet gelijk horen te zijn en dus de draadlengte ook niet gelijk is per paar. Het paar(wit/kleurtje kleurtje) moet wel gelijk zijn. Als je in een lus meet worden de maximale waarden verdubbeld resp. 20 Ohm en 60 Ohm.

Let erop dat je bij het meten met een multimeter een zo lang mogelijk stuk kabel meet. Dit omdat de weerstand van de meetpennen zelf anders een significant aandeel hebben bij de te meten weerstand.

Helaas kun je slechte kabel niet alleen aan de prijs herkennen, of beter gezegd, een hoge prijs (> 1 euro/meter) is geen garantie voor kwaliteitskabel.

De FIA heeft een heel duidelijk (en goed leesbaar) rapport online geplaatst over de gevolgen van het gebruik van CCS en CCA kabel:

THE IMPACT OF COPPER CLAD ALUMINIUM (AND STEEL) CONDUCTORS WITHIN BALANCED PAIR CABLES (INTENDED FOR USE WITHIN IMPLEMENTATIONS OF GENERIC CABLING)

 

Lijst volkoperen kabels

Lijst van goedkope merken met volkoperen UTP Cat5e AWG24 installatiekabel, massief.

N.B., dit lijstje komt letterlijk van deze post van Dav1d op het Tweakers-forum.

100 meter:

 • 27 euro – Belden 1583E
 • 32 euro – Gembird Cablexpert UPC-5004E-SO/100
 • 33 euro – Intronics ACT ES100H
 • 36 euro – Equip 401411
 • 38 euro – Assman Digitus DK-1511-V-1 (Duitsland v.a. 24 euro)
 • 44 euro – Nedis König CMP-UTP5R100S

305 meter:

 • 72 euro – Digitus BL-1583E.00U305 (= Belden 1583E)
 • 72 euro – Gembird Cablexpert UPC-5004E-SO (ook in blauw of groen)
 • 85 euro – Wentronic Goobay 68940

Leave a Reply

14 thoughts on “Hoe herken je slechte UTP kabel

 • Roel

  Mooi geschreven, erg handig. Nu nog een lijstje van fabrikanten (dus niet winkels) die wel degelijke kabels verkopen.

 • Rico

  Door mijn upgrade van mijn internetverbinding loop ik met mijn Cat5 (zonder e) kabel tegen diens beperkingen aan en moet ik deze gaan vervangen. Heel veel gehad aan deze info!

 • Ton van Leeuwen

  Bedankt voor deze info. Ben op dit moment bezig het netwerk in het hele huis te voorzien van UTP want WiFi is leuk maar levert op dit moment nog te veel vertraging en storing op. cat6 lijkt me een prima keuze voor een Gigabit thuisnetwerk.

 • jandegroot

  Bedankt voor de info.
  Met de komst van mijn nieuwe HD tv had ik problemen met het beeld, en wat dacht je? Het lag aan de kabel !! lol. Dus gelijk nieuwe coax kabels gehaald met een Goedkeur Merk label 😉 en de pluggen ervoor met de splitter ook vernieuwd (schijnt dat nieuwere splitters tegenwoordig ook zijn afgeschermd).

  En nou een paar maanden verder met komst van snellere internet blijkt alweer dat alles verouderd is in huis….. jeetje als ik al kijk naar die plint op de grond eh… zie ik al een hoop ellende en gedoe….

  Maar goed, ik kwam er achter dat mijn router maar tot 100mb aan kon, dus dan maar een nieuwe router. En na wat zoeken kwam ik ook terecht over wat info over de internet kabel zelf (de utp kabel), en die was dus ook aan vernieuwing toe!!
  Ik denk dat ik gelijk die Cat7 kabel ga aanschaffen.1 Euro per meter valt me nog mee, aangezien ik maar 15 meter nodig heb, dan kan dat er ook nog bij,
  Dan zal het wel weer goed komen voor de komende 10 jaar hoop ik.
  Maar helaas nee hoor 🙁 ik was er nog niet helemaal vanaf….. pffft
  Blijkt dat mijn netwerk kaart in de PC Ook geen gigabit snelheid ondersteund, en dus die moet ook vernieuwd worden.(dit kan je googlen waar je je netwerk kaart kan vinden en instellingen)

  Kosten:
  Internet kabel: rond 15Euro voor 15 meter lengte voor de nieuwe gigabit snelheid
  Netwerk kaart: rond 15 Euro (voor de nieuwe gigabit snelheid)
  Router: deze zal tussen de 60 of 70 Euro zijn, afhankelijk welke je zelf wilt.

  Dus met zo’n kleine 100 Euro hoop ik dat het allemaal weer in orde komt 🙂

  Tip:
  Als je toch eenmaal bezig bent met die plinten, overweeg dan ook je coax kabels te vernieuwen.
  En nu je toch eenmaal die meubels aan de kant hebt eh…. doe er gelijk een nieuw behangetje tegenaan hahaahaahahaaa….

  Nogmaals bedankt voor info.
  Groeten……

  • Gijs Noorlander Post author

   AWG26 heeft bijna 2x zo weinig geleidend materiaal vergeleken met AWG24.
   (oppervlak is bijna 2x zo klein)
   Dat wil zeggen dat de weerstand ongeveer 2x zo hoog is, oftewel vergelijkbaar met AWG24 aan aluminium. (CCA)
   Een ander mogelijk probleem van dunnere adertjes is dat de klemmen mogelijk niet geweldig contact maken.

   Dus ik zou adviseren naar een andere kabel te kijken, want als de fabrikant al bespaart op koper door AWG26 draadjes te gebruiken, waar is dan nog meer op bespaard?

 • Bram058

  Deze maand een Vodafone Thuis abo afgesloten met 50 down/50 up. Vodafone Thuis is geheel en alleen op UTP afgestemd. De door Vodafone geleverde DrayTek glasvezelmodem/router werd rechtstreeks aangesloten op het Glasvezelnetwerk. Inpandig heb ik in de loze leidingen Systimax GigaSPEED X10D 3091B ETL Verified Category 6A U/UTP Cable getrokken. Deze UTP kabel heeft een doorsnee van “slechts” 7,2 mm (vergelijk dit maar eens met andere leveranciers) met AWG23 bare copper bedradingen!!
  De specificaties van deze UTP kabel zijn voortreffelijk: http://www.commscope.com/catalog/systimax/product_details.aspx?id=21029
  M’n bedrade internet aansluiting levert mij pings op tussen meestal 0 en 5 ms. Een enkele keer tussen 5 en 10 ms. De beloofde download snelheid wordt volledig bereikt: 50 Mbps. Merkwaardigerwijze is de UPLOAD snelheid vaak 2x zo groot als beloofd: ca. 100 Mbps. Daarmee overtreft Vodafone Thuis Internet al mijn verwachtingen.
  Ik heb in 2 vertrekken 2x een UTP kabel getrokken. De reden is dat het DrayTek modem van Vodafone 2xRJ45 poorten heeft specifiek voor TV en 2x RJ45 poorten alleen voor Internet. En da’s opmerkelijk en vreemd en resulteerde erin dat ik dus meerdere UTP kabels moest trekken.

  • Joep

   Je hoeft niet persé meerder netwerken parallel te draaien, je kunt de TV en netwerk LAN’s ook combineren dmv. VLANS in managed switches…

   • DDSS

    Misschien is het handig om eerst vast te stellen wat het probleem in je netwerk is alvorens kabels te vervangen. Met het gratis programma op http://www.appspeed.nl kun je alle verbindingen in huis (ook van de wifi) op snelheid en onderbrekingen/haperingen testen.

 • DDSS

  Als de verbinding naar de router of switch minder dan 2 meter is, werkt een cat 5 kabeltje ook nog prima op 1 Gb/s

  • Gijs Noorlander Post author

   Klopt, maar daar gaat deze post niet over.
   Het gaat er hier over dat een fabrikant beweert aan specificatie X te voldoen, terwijl dit aantoonbaar niet juist is.

   Het grootste verschil tussen cat5 en cat5e is met name de toename en bijbehorende garantie van constant aantal twists per meter per aderpaar en dat dit eigenlijk ook verschilt per paar. Anders kunnen de paren in dezelfde kabel elkaar alsnog storen.
   Dus uitgaande van kwaliteitsverschillen tussen kabels, zou er best wel CAT5 kabel te vinden kunnen zijn die eigenlijk betere eigenschappen heeft dan sommige CAT5e kabels.
   Als je nog kabel hebt liggen, zou ik dus ook gewoon even testen of het naar behoren werkt. Alleen wanneer je veel moeite gaat doen met bijvoorbeeld de kabel wegwerken, en/of de kabel moet langere tijd liggen, dan is het zeker aan te raden een fatsoenlijke kabel te nemen. Zeker als je het nog moet aanschaffen.