Taalselectie in Minibloq v0.81 Beta

Minibloq nu in diverse talen


Het les-pakket Minibloq lijkt steeds meer aan populariteit te winnen en mede daarom is het van belang dat het verkrijgbaar is in diverse talen.  Ook gelet op de doelgroep is het van belang dat het zo laagdrempelig mogelijk is.

Om deze redenen (en omdat ik het een cool project vind uiteraard) heb ik de teksten vorige week vertaald naar het Nederlands. Met mij zijn er nog meer mensen bezig geweest en dat heeft geresulteert in een update-pack met de nodige nieuwe talen.  Minibloq is nu beschikbaar in het Frans, Duits, Nederlands, Catalaans en Galicisch. Er is ook besloten om 2 gedeeltelijke vertalingen toe te voegen: Roemeens en Hebreeuws.

Zelf ook een taal toevoegen

Mocht je zelf ook een taal willen toevoegen, dan is dat uiteraard mogelijk.  Zie hier voor een lijst met mogelijke talen.  Voor de Friezen onder ons, in de Nederlandse lijst staat Fries er wel bij, maar in de Engelse lijst zag ik ‘m niet staan.  Er is dus een dubbele taak voor jullie weggelegd 😉

Hier staat uitgelegd hoe je zelf een taal kunt toevoegen.

Tijdens het vertalen kwam ik erachter dat er een aantal erg vervelende handelingen nodig zijn en vaak ook. Namelijk het kopieren en hernoemen van files.  Gelukkig zijn er heel veel rename-tools beschikbaar.

Ik heb Bulk Rename Utility gebruikt. Het ziet er op het eerste gezicht nogal overweldigend uit, met al die mogelijkheden. Maar als je er een beetje handigheid in krijgt, is het best wel een handige tool.

  • Maak een (backup) kopie van de Blocks-directory. (bijvoorbeeld: C:\Program Files (x86)\Minibloq.v0.81\Components\Minibloq\Lib\CPP\Blocks)
  • Start de Bulk Rename Utility met de volgende instellingen:
  1. Remove(5) -> “Last n” zet je op 2
  2. Add(7) -> “Suffix” zet je op taal-code (bijvoorbeeld nl voor Nederlands)
  3. Selections(12) zet je op *.en.po en Folder uitvinken en Subfolders aanvinken.
  • Selecteer dan de Blocks directory. Hierdoor worden alle bestanden die eindigen op .en.po getoond.
  • Selecteer alle bestanden, waardoor de nieuwe naam getoond wordt (in het groen)
  • Druk op [Rename] rechtsonderin het scherm
  • Kopieer hierna alle originele bestanden weer terug. Door de rename-actie zijn de originele Engelse bestanden namelijk verloren gegaan. (Copy not Move lijkt niet te doen wat de naam suggereert)

Na het hernoemen kun je in de Windows verkenner zoeken op files met de nieuwe naam (bijvoorbeeld *.nl.po) en die een voor een afwerken vanuit de verkenner. Vergeet niet steeds de file op te slaan, zodat een .mo file aangemaakt wordt.

Als dit alles klaar is, kun je de files opsturen naar de maker van de software, Julián da Silva Gillig.

Leave a Reply