Youless – Log al het verbruik 5


Vandaag heb ik de YouLess LS110 besteld. De YouLess is een opnemer voor je elektriciteitsmeter en is voorzien van een netwerkaansluiting zodat je verbruik via het netwerk (of zelfs via internet) te bekijken is.

Het principe is heel simpel. Er zit een optische sensor in welke in staat is om de rotaties van een draaischijfmeter of de LED-pulsen van een digitale meter te registreren. Hieruit kan worden afgeleid wat het huidige verbruik is van alles in het huis. (de meeste huishoudens hebben maar 1 meter) Deze data kan realtime worden bekeken dmv een widget op je (Windows) PC, of bijvoorbeeld een app op je iPhone of iPad, maar kan tegelijk ook doorgestuurd worden naar een site (Bidgely), zodat je ook op afstand je verbruik inzichtelijk kunt maken. Hierover later meer, wanneer de YouLess binnen is en ik die site heb kunnen gebruiken.

Waarom de YouLess?

Wat voor mij dit apparaat zo aantrekkelijk maakt, is dat het een no-nonsense apparaat is wat precies lijkt te doen wat het zou moeten doen. Niet meer en niet minder. Dus geen losse schermpjes (want die heb je al op de apparaten die je toch al dagelijks bij je hebt) en geen gedoe dat je niet bij je eigen data kunt anders dan via een site van bijvoorbeeld je energieleverancier.

Een ander groot voordeel in mijn ogen is dat het een product is van een Nederlandse ontwikkelaar, die ook nog eens supersnel op mijn emails reageerde met zeer uitgebreide technische informatie. Dat vind ik als nerds-onder-elkaar wel heel prettig 🙂

Een derde voordeel is dat het ook mogelijk is om zelf software te schrijven om de live-data uit te lezen wanneer je gewoon thuis bent. Bij het eerste mail-contact vertelde de maker mij namelijk al in detail hoe simpel het is om de YouLess uit te lezen en welke informatie je dan kunt krijgen.

Het laatste en zeker niet het minst belangrijkste argument, is dat de hele site en de handleiding uitstraalt dat de maker zich heel goed bewust is van de mogelijke privacy-issues die bij dergelijke producten komen kijken. Zo is er bijvoorbeeld volledige ondersteuning voor sites zoals Bidgely, maar het is niet noodzakelijk om je data aan derden te verstrekken om de YouLess te kunnen gebruiken. En dat blijkt ook heel goed uit de gebruikershandleiding. De site van Bidgely biedt natuurlijk wel voorbeelden op het gebied van data-analyse, zodat je kunt zien welk type apparaten in huis het meeste energie verbruiken en je kunt langer in de tijd terugkijken.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om de data naar een andere server door te laten sturen zodat je zelf je data voor langere tijd kunt opslaan, maar de maker van de YouLess heeft aangegeven “het in overweging te nemen” om dit in mogelijke nieuwere versies van de firmware te ondersteunen.

Als laatste kan ik de woordgrap in de naam van het apparaat wel waarderen. “You-Less” slaat natuurlijk op de mogelijke besparing in elektriciteitsverbruik, maar je spreekt het uit als “joules“, wat de eenheid van energie is.

Kortom, ik ben heel benieuwd hoe de YouLess me zal bevallen.


Leave a Reply

5 thoughts on “Youless – Log al het verbruik

 • Dirk

  Het is inmiddels
  Mei
  Kunt u mij zeggen of het apparaat goed bevalt?
  Ik overweeg hem ook te kopen, ik moet alleen nog even weten of de sensor overweg kan met rode ipv zwarte vlakjes op de draaischijf.

  Gr
  Dirk

  • Gijs

   Hallo Dirk,

   De Youless bevalt uitstekend. Helaas is het mij tot op heden nog niet gelukt om even een middag vrij te maken om een gedegen review te schrijven op deze blog.
   Ik zal kijken of ik dat dit weekend voor elkaar kan krijgen.
   Over de werking met een analoge draaischijfmeter kan ik helaas niet uit ervaring putten. Ikzelf heb een meter met een knipperende LED en die werkt uitstekend.
   Met een draaischijf kan het zijn dat de positionering ietwat lastig is, maar volgens de maker zou het moeten werken. Ik kan mij voorstellen dat wanneer het contrast minimaal is, dat de Youless er problemen mee kan krijgen en dat invallend licht in de meterkast ook negatieve invloed kan hebben op de meting.

   In het topic op Tweakers over de Youless staat al een redelijk aantal ervaringen beschreven.

   Gijs

 • Dirk

  Bedankt Gijs, ook voor de link naar Tweakers.
  Ik heb hem inmiddels aangeschaft en hij draait toppie. Goede ondersteuning van YouLess trouwens.